A cornwalli démonkalóz
2022. július 21. írta: Csiribusz

A cornwalli démonkalóz

A Kegyetlen Coppinger

dk1.jpg

A 17-19. század idejében Anglia tengerpartja, és a La Manch csatorna környéke nem volt biztonságos hely. Kalózbandák rabolták ki a kereskedelmi hajókat, az áldozatokat elfogták, és vagy megölték, vagy eladták őket a rabszolgapiacon.

Ha kalózok merészkedtek a szárazföldre, a környékbeli lakosok elbújtak, ne is legyenek szem előtt. Aki látta a Poldark című filmsorozatot, amely a 18-19. század fordulóján játszódik Cornwallban, az talán emlékszik arra a részre, amikor vihar során egy a partokhoz közeli hajó széttört a sziklákon. A közeli halászfalu lakosai a partra futottak, hogy minél több kisodródott tárgyat hasznossá tudjanak tenni a maguk számára. Ezt nyilván valamilyen szinten büntette a törvény, de most ne menjünk bele. Azért hoztam szóba, mert a filmben látott helyzet nem kitaláció, nagyon is valós volt a korabeli Cornwallban.

dk3.jpg

Történetünk – mely állítólag valós alapokon nyugszik – Cornwall egy kis tengerparti falujához kötődik. Történt pedig egy viharos éjszakán, hogy a falu lakói egy hajóra figyeltek fel, mely a tenger vad hullámain küzdött. Veszélyesen közel sodródott a parti sziklákhoz és a sekély vizekhez. Szomorú, de a falusiak abban reménykedtek, hogy hajótörés lesz a nóta vége, és a kisodródott eszközök, tárgyak, a hasznukra lehetnek. Bármit eladhattak, amit találtak a parton, ez akkoriban bevett szokás volt. Amint a hajó közelebb ért a partokhoz, az emberek jól láthatták, hogy egy magas, sötét figura áll a fedélzeten. Senki mást nem láttak, csak őt, és ez kicsit ijesztő volt. Mint valamiféle csoda, a hajó mindig elkerülte a sziklák élét, és a férfi mozdulatlanul állta a vihar ostromát. Semmi nem billentette ki az egyensúlyából. Majd váratlanul átlendült a hajókorláton, és a háborgó hullámok közé vetette magát. Gond nélkül szelte karjával a vizet, míg partot nem ért. A férfi magas volt, vállas, termetes, szeme fekete. Az emberek sorai szétnyíltak előtte. Félelemmel vegyes bámulattal néztek fel rá. Meg sem mertek mozdulni, amikor odalépett egy Dinah nevű fiatal nőhöz, felkapta, és az egyik lóra pattanva elvágtatott vele.

Másnap már a lány otthonában élt, annak családjával. Évekig lakott velük, és ezen idő alatt a Kegyetlen Coppinger nevet kapta, mert azt vallotta magáról, hogy Coppingernek hívják és Dániából származik. Egy idő után már nemcsak a családot terrorizálta. Hatalmát kiterjesztette a falura is, ahol senki nem mert szembeszállni vele. Összeverbuvált egy csempészekből és kalózokból álló csapatot, akik félelemben tartották a környékbelieket, s ha valaki ellenük mert szólni, azonnal kivégezték.

dk2.jpg

Kegyetlen Coppinger saját házat és földet vásárolt, Dinah-t pedig házasságra kényszerítette. Teljesen átvette az irányítást a partvonal felett, s mint egy zsarnok, adót szedett be a falubeliektől. Mivel sokan természetfölötti lénynek vélték, nem szálltak szembe vele, így azonban a falu a rabszolgája lett. Időközben hajót is szerzett, amit Fekete Hercegnek nevezett el, és rendszeresen rabolta a cornwalli partokat, valamint csempészárukkal kereskedett. Minden mocskos dolgába belekényszerítette a falu népét is. Volt egy fia, gonosz, lelketlen szörnyeteg, aki semmiféle aljasságtól nem riadt vissza.

Később híre ment, hogyan, miképp él, és mit tesz egy egész faluval, így magára vonta a hatóságot figyelmét. Rémuralma akkor ért véget, amikor számos felfegyverzett adótiszt a nyomára bukkant, s a tengerig üldözte. Ez ugyanaz a hely volt, ahol valamikor partra úszott. Beugrott egy kis halászladikba, amit a parton talált, majd nagy evezőcsapásokkal eltűnt a tenger hullámain. Soha többé nem látták.

Hogy démon volt-e, természetfeletti lény? Nem valószínű, de alakja mégis beleívódott a cornwalli legendákba. Mint általában a legendákban, mítoszokban, az ő alakja is valós történeten alapul. Valóban létezett egy John Coppinger, aki 1793 körül érkezett Cornwallba, és volt egy Daniel Coppinger, aki hajótörést szenvedett 1792-ben a cornwalli partoknál. Nem tudni biztosan, de talán e két történetet mosták össze az idők, és a két ember egy és ugyanaz a személy. Hogy kalóz volt-e vagy sem, ki tudja … talán igen, talán csak népi túlzás, ami mesét szőtt alakja köré.

Írta: Csiribusz

Forrás: british-paranormal.co.uk; mysteriousuniverse.org

Képorrás: markmallet.com; artstation.com; betterphoto.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5318077832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása