Az ugandai fenevad
2017. július 07. írta: Csiribusz

Az ugandai fenevad

2006. október 18. szerda reggel van. A kolosszus, halálként közeledik az iszapban. Tudru Esham vadásznak megvan a véleménye a krokodilokról. A gyilkos, kinek a lelkén 83 ember – többnyire halász – halála szárad, már nincs messze tőle. Később Esham a krokodil telhetetlen gyomrában emberi koponyák és csontok több száz darabját találja meg.

A krokodil a szakemberek szerint legalább hatvan éves, és a Toy Bhut nevet kapja. A huszonnyolcmilliós Ugandában sok olyan ember él, akik a krokodilok halálát kívánják és nem ok nélkül.

A hat méteres Toy Bhut már 2005 végén hatvan halász halálát okozta. Napról napra nőtt azoknak az expedícióknak a száma, amelyek el akarták pusztítani a könyörtelen öldöklőt. Az ugandai kormány azonban másként látja a helyzetet: a krokodil, mely természetes környezetében él, nem pusztítható ki. Ezért úgy döntöttek, hogy elfogása után egy speciális farmra viszik, ahol különlegességként fogják mutogatni a turistáknak.

uf1.jpg

A védett Crocodylus miloticusról van szó, avagy a nílusi krokodilról, amely megérheti a hetven éves kort és legalább egytonnásra megnőhet. 2006 februárjában, ugyanezen a tájon egy öt és fél méteres példányt fogtak ki a halászok, melynek gyomrában egy kislány maradványait találták meg. A vizsgálatok kimutatták, hogy a nyolc év körüli kislány melle háromélű tőrrel volt átszúrva, vagyis őt használták nagy valószínűség szerint csalinak. A rendőrség a halászokat gyanúsította a gyermek meggyilkolásával.

A halászok egy ilyen szörny elfogásáért valóban nem rettennek meg semmitől. Képesek a saját gyermekeiket is feláldozni. Minden ilyen krokodilvadász vágyik rá, hogy elfogja az emberevő szörnyet és megbosszulhassa általa barátai halálát. Gyakran olyan vadászati módszerekhez nyúlnak, amelyek tiltottak. Erős elektromos forrásokat, gránátot és kemény mérgeket használnak. Az utóbbi években megnövekedett Ugandában az emberek elleni krokodiltámadások száma. Ennek következményeképp megszületett egy törvény, mely ezen állatok pusztításáról szól.

2007 márciusában a vidékre érkezett az amerikai Brady Barr csapata és előrukkoltak az esetleges megoldási lehetőséggel. „Megtanítjuk a feldühödött bennszülötteknek, hogyan tudják humánusabb módon kifogni a krokodilokat, majd a világ olyan helyeire szállítani őket, ahol nem veszélyeztethetnek embereket. A halászokra az állatok nem gyűlöletből támadnak, hanem csupán azért, mert semmi normális ennivalót nem találtak.”

A krokodilok, aligátorok, kajmánok és gaviálok olyan állatfajokhoz tartoznak, melyek már hatvanötmillió éve élnek a Földön. A nílusi krokodilok elérhetik a hat méteres hosszt, tömegük pedig akár ezer kilogramm is lehet. Afrika jelentős részén elterjedtek, kisebb emlősökkel, halakkal, zebrákkal, antilopokkal, néha kafferbivalyokkal táplálkoznak. Az ember, számára közepesen nagy falatot jelent, tele csontokkal. A krokodil képes kiugrani a felszín fölé másfél méterrel, így akár az alacsonyan repülő madarakat is el tudja kapni.

A Victoria-tó környékén egy nap, pontosan 2007. május 7-én kora reggel tizenkét halász vetette ki hálóját a vízre. Nagy fogás ígérkezett. Harcsát szerettek volna fogni, mert húsa tápláló, zsírját pedig világításhoz tudják használni. A harcsákat kisebb halak húsdarabjaival etették be, amely akaratlanul is ide vonzotta a nagyobb állatokat.

Amint az első falatok a vízbe értek, máris megjelentek a hatalmas krokodilok árnyékai a gyönge csónakok alatt. „Itt vannak, tűnjünk innen! Ötöt, hetet is látok belőlük!" – kiáltott fel az öreg, fogatlan Tubula. A bárkákon pánik tört ki. Alig egy perccel később megtörténtek az első csapások. A halászok a vízbe pottyannak és fél óra elteltével már csak emberi húscafatok, csontok és ruhafoszlányok úsztak a véres víz felszínén. A krokodilok kivonszolták áldozataik tetemeit a partra, majd újabb falatokért mentek vissza a vízbe. Emberek özönlötték el a környéket, de segíteni már nem tudtak a szerencsétlenül járt halászokon. Hamarosan feltűnt egy helikopter, fedélzetén az ugandai napilap újságíróival.

A nílusi krokodilnak pofáján túlnyúló állkapcsa van és a húst megrágni nem tudja, csak harapni. Egész testével a víz alatt pihen, csupán periszkópos szemei néznek ki a felszínre, miközben dupla szemhéj védi a vízzel szemben. Képesek harminc kilométeres óránkénti sebességre, amiben sokat segít hatalmas farkuk, mely önmagában elérheti a háromszáz kilót. Ezen hegyes, éles pikkelyek díszelegnek. A fogak és a rettentő állkapcsok után a krokodilok másik leghatékonyabb fegyvere.

A világ legnagyobb hüllői általában magányosan élnek. Néha azonban, vadászat céljából nagyobb formációkba csoportosulnak, amelyek akár háromszáz példányból is állhatnak. A hím territoriálisan viselkedik, ami azt jelenti, hogy a területén élő összes nőstényt birtokolja, melyek fejenként nyolcvan tojást raknak le egyszerre. Egész életükben egyetlen fészket használnak. Miután a kicsik kikeltek, néhány hétig az anyjukkal maradnak. Az első négy-öt évben a három méter mély parti üregekben élnek.

Forrás: Látkép magazin/2008. január – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: index.hu (a kép csak illusztráció)

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8912648011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása