Az elátkozott falu
2018. április 10. írta: Csiribusz

Az elátkozott falu

Kuldhara valaha egy virágzó kereskedelmű faluközösség volt. Mára csak romok emlékeztetnek bennünket az egykori gazdagságra. Máig rejtély, hogy miért, de a falu egyetlen éjszaka alatt elnéptelenedett és napjainkban turisztikailag kedvelt szellemváros lett. Mivel a faluba nem lehet hosszú távon visszatérni, mert átok ül rajta…

in1.jpg

India, Radzsasztán régiójában található Kuldhara területére anno rengeteg brahmin vándorolt és megalapították a falut. A brahminok az indiai kasztrendszer legfelsőbb kasztjának tagjai, akik híresek voltak mezőgazdasági tudásukról. Egy olyan közösséget alkottak, amely folyamatosan fejlődött és gyarapodott. Kivételes tehetséggel rendelkeztek a földművelés terén, hiszen a sivatagos vidéken is remekül megéltek. Egyesek pedig kereskedők, tanítók, papok, tudósok és korabeli bankárok voltak. Hét évszázadon át éltek ott és mégis a legenda szerint egyik éjjel egyszer csak elhagyták otthonukat, de nem csak Kuldharát, hanem a közelében lévő 83 másik a faluközösséget is. Egy 1899-es becslés szerint a 17-18. században kb. 1500-1600 embert számlált a faluközösség. Máig nem tudni a valódi okát a történteknek.

in2.jpg

Több teóriai is létezik arról, hogy mi történhetett. Lehetett például a Kakni folyó vízének csökkenés, ami ellehetetlenítette az öntözéssel gazdálkodó falvakat. Más nézetek szerint Salim Singh államminiszter túlságosan megadóztatta a lakosokat és ez okozta a költözést. 

in3.jpg

Ugyanakkor ennek is van egy folytatásos része, miszerint a férfi el akarta venni az egyik település vezetőjének legszebb lányát, és tulajdonképpen megparancsolta szegény nőnek, hogy hozzá kell mennie. Egy napot adott a családnak, hogy elfogadják a házassági ajánlatát, különben szörnyű sorssal fenyegette a falusiakat és mindazokat, akik ellenálltak. Erre a 84 település összeült megtanácskozni a dolgokat és a társuk iránti tisztelet jeléül meghozták döntésüket. Leléptek.

in4.jpg

Most jön a legenda csattanója. A falu lakói távozásuk alkalmával megátkozták Kuldharát, hogy soha többé ne lakhassa senki és halál arra, aki ott marad vagy később merészkedik oda. Onnantól kezdve a falu rohamos pusztulásnak indult. A beszámolók szerint bárki próbált ott letelepedni, furcsa, természetfeletti jelenségeket tapasztalt, - vagy valami földöntúli erő végzett vele - így Kuldhara és környéke rövidesen szellemvárossá vált, ezért lett napjaink egyik közkedvelt turisztikai célpontja. A legnagyobb része ma is érintetlen. 410 épület és a városon kívül még 200 ház, tökéletesen tükrözi a 200 évvel ezelőtti lakók életét.

in5.jpg

Sajnos a legendának kicsit keresztbe tesz egy, a 19. század végi statisztika, amely szerint 1890-es években is 37 lakója volt a faluközösségnek. Egy kérdéssel pedig érdekes módon senki sem foglalkozik... hogy hová tűntek a lakosok miután elhúzták a csíkot?

Forrás: noiportal.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6313822978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása