Magyar várak szellemei
2021. augusztus 19. írta: Csiribusz

Magyar várak szellemei

Will Smiths írása

Akik hisznek a halál utáni létezésben, a szellemekben, és akik borzongást éreznek a megdöbbentő, félelmetes és hihetetlen kísértethistóriák hallatán, kedvükre tobzódhatnak az élvezetekben, hiszen a világ számos pontján áll olyan épület, melyeknek falait a misztikum csillogó, de rejtélyes fátyla öleli körbe. Igencsak híres, vagy inkább hírhedt ebből a szempontból, a londoni Tower, illetve a franciaországi Louvre kastély. Az elsőben például Boleyn Anna (VIII. Henrik angol király második felesége), míg utóbbiban a Fehér Asszony szelleme kísért. Ezek talán közismert legendák, ám kevesen tudják, hogy nem kell Angliáig utazni, ha valaki ilyen történeteket akar hallani. A magyar várak is dicsekedhetnek saját kísértetekkel.

A siroki vár a Mátra keleti részén, egy közel háromszáz méter magas, vulkáni eredetű magaslaton emelkedik. A hivatalos történetírás szerint a magaslatot már az avarok is egyfajta katonai állomáshelynek használták, így nem csoda, hogy a későbbi korok emberei is felismerték taktikai jelentőségét. Az Árpád-korban a terület az Aba nemzetség birtokába került, és végül ez a család építette fel a ma is ismert várat az avarkori erődítmény alapjaira.

mvs01.jpg

Eddig tartott a száraz próza, most azonban lássuk végre a kísérteteket! Ugyanis a siroki vár nemcsak egy, hanem legalább nyolc szellemmel büszkélkedhet. A 15. században a siroki vár ura, jobban mondva úrnője Kompolti Gizella lett, aki apjától örökölte az erődítményt, lévén, hogy annak nem volt fiú utódja. Gizella azonban pótolta ezt a hiányosságot, hisz úgy viselkedett, mint egy férfi. Nem csak erős kézzel irányította embereit, de a veszélyt is imádta. A hölgy feltehetően élvezte az olyan helyzeteket, amikor az adrenalin felbuzogott a vérében, hasonlóan a mai extrém sportok kedvelőihez, akik nyaktörő mutatványokkal csiklandozzák érzékeiket, elégítik ki kalandéhségüket.

Ha a szóbeszédeknek hinni lehet, a vár úrnőjének szíve sosem dobbant meg egy férfi láttán sem, kivéve egyetlen egy alkalommal, amikor is hét vitéz érkezett az erődítménybe. No, félre ne értsük! A hölgy, aki addig aszkétai életmódot folytatott, nem esett át a közmondásos ló túlsó oldalára, és nem lobbant szerelemre mind a hét dalia iránt. Csupán egyikük hódította meg kemény szívét, azonban a rejtélyes utazók mindegyike menthetetlenül beleszeretett a magyar amazonba.

Eljött az este, s Gizella vendégszeretetének köszönhetően az ifjak igen hamar lerészegedtek a jófajta siroki óbortól. A bor persze érzelmes hangulatba ringatta őket, s a daliák beszámoltak egymásnak arról, hogy milyen érzelmeket táplálnak a környéken csak Vörös Hajú Démonként emlegetett várúrnő iránt. Szó szót követett, majd a fegyverek is előkerültek. A haddelhaddból azonban csak egy legény került ki győztesen, s Gizella fájdalmára pont nem az, aki az ő szívét elrabolta. Az úrnő tehát saját kezűleg végzett a győztes vitézzel, majd bánatában a vár legmagasabb bástyájáról a mélybe vetette magát, és szörnyethalt.

Gizella és a hét ifjú dalia szelleme azóta számos alkalommal megjelenik. Állítólag estefelé, azon a bástyán szoktak feltűnni, ahol a vár úrnője öngyilkos lett.

Az 1970-es években történt, hogy egy, az ungvári erődítményben dolgozó kazánfűtő, találkozott a vár szellemével, aki a legenda szerint az egyik várúr leánya volt, akit apja, árulása végett elevenen befalaztatott. A lány asztrálteste azóta is ott kísért a helyszínen, igaz, a tanúk szerint csak pirkadatig bolyong a falak között, az első kakasszó hallatán szertefoszlik áttetsző alakja.

Forrás: Hihetetlen magazin / 2016. október – Will Smiths írását lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: hir.ma

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5216669032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása