A menehune
2021. augusztus 11. írta: Csiribusz

A menehune

Hawaii bigfootja

Évszázadok óta léteznek olyan mesék, legendák, melyek félemberekről, félállatokról, ismeretlen lényekről szólnak. Megtalálhatóak az egész bolygón. Az Egyesült Államokban ilyen lény a bigfoot, ugyanaz a Himalájában a jeti, Ausztráliában a yowie, vagy Kínában a yeren, az Orang-Pendek pedig Szumátra vidékén él. És a lista folytatódik …

Van azonban egy hasonló lény, mely nem igazán kapta meg a kellő nyilvánosságot. Ez a lény a menehune, amely Hawaii szigetén él. Noha magasságuk az egy métert sem éri el, fizikai jellemzőik azt sugallják, nagyon közel állnak az emberi fajhoz. Bár szőrösek, az arcuk vöröses, de nagy szemük tele van értelemmel, orruk rövid, homlokuk kifejezetten a cro-magnoni emberéhez hasonló, nem pedig a majomhoz vagy az emberszabásúakhoz.

mnh01.jpg

A menehune-ről szóló meséket nem befolyásolhatta a bigfoot iránti rajongás, és ennek oka van. Hawaii kicsi, szőrös lakosairól az első jelentések az 1700-as évekből származnak. 1786-ban tartottak egy népszámlálást Kaumualli király uralkodása idején. A népszámláláson résztvevő kétezer ember közül csaknem hat tucat, állítólag a menehune törzsből származott. Mindez azt sugallja, hogy a menehune egy emberszerű lény, még ha nem is konkrétan a Homo Sapiens.

Az 1940-es évek második feléből fennmaradt ez figyelemre méltó beszámoló, több mint húsz menehune-vel való találkozásról. Iskolás gyerekek tucatjai – George London tanító felügyelete mellett – a Waimea-völgyben játszottak egy régi templom környékén, amikor a kicsi, lotyogós, szőrös törpékbe botlottak. Miután észrevették, hogy a gyerekek meglátták őket, azonnal a régi templom alatti járataikba menekültek, ami arról tesz bizonyságot, hogy a föld alatt élnek.

mnh02.jpg

A helybeliek úgy tartják, hogy a menehune varázsnyilával átlövi a dühös emberek szívét, s így fellobbantják bennük a szeretetérzést. Tudni vélik még róluk, hogy szeretnek szikláról vízbe ugrani, nagyon okosak, erősek és kiváló mesteremberek. Ritkán láthatják őket az emberek, építményeiket éjszaka készítik el. Ezek a szorgalmas kis emberkék nagy erejükkel házakat, templomokat, halastavakat, utakat, kenukat építenek. Egy ilyen híres építményük a Kikiaola, más néven Menehune-árok, egyfajta öntözőcsatorna, melyet vélhetően ők építettek. Másik elképesztő teljesítményük a Kauai-i Alekoko halastó, amit máról holnapra alakítottak ki, s a régészek szerint legalább ezer éves..….....................................................................................................................................

mnh03.jpg

Bár a menehune létezéséről a mai napig vitatkoznak, a szigetre tett hatásukban nincs ellentmondás.

Ugyanakkor a szigetlakók életét áthatják a menehunékról szóló legendák: iskolák használják kabalaként, ajándéktárgyként árulják a helyi üzletekben. Ha például egy családban elromlik egy eszköz, háztartási gép, majd megmagyarázhatatlan módon újra működni kezd, azt a menehunéknak tulajdonítják.

Sokak szerint a menehune történetek csak szimpla mesék, pedig több szavahihető ember látta őket, ami azt bizonyítja, hogy nagyon is léteznek, vagy legalábbis léteztek. Talán egy nap majd egy kis menehune kilép a Hawaii sűrűjéből, és véget vet a vitának. Ha ez történne, remélhetőleg visszabújnának oda, ahonnan jöttek, mert tragédia lenne, ha elfognák őket.

Forrás: mysteriousuniverse.org – Nick Redfern írását lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: ancient-origins.net; paranormal-world.fandom.com; kauaicoffee.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5016669146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása