A pteroszaurusz feltámadása
2020. október 25. írta: Csiribusz

A pteroszaurusz feltámadása

Mennydörgő madár vagy viharmadár?

pt01.jpg

Kezdjük azzal, egyáltalán, mi az a pteroszaurusz? Sokan tévesen dinoszauruszoknak nevezik őket, pedig nem azok. A mai ismeretek alapján a pteroszaurusz volt az első gerinces állat, mely képes volt a repülésre. Ezek az óriási repülő hüllők a triász korban jelentek meg, és az azt követő kréta időszakban tűntek el. Mindez körülbelül 220-150 millió évvel ezelőtt történt.

A pteroszaurusz testét szőr fedte, mely szőrzet azonban különbözött az emlős állatok szőrzetétől. Hatalmas csőrében kezdetben rettentő fogazat sorakozott, de a későbbi példányoknál ez már nem volt jellemző. Bőrszárnyai és szőrrel fedett teste a mai denevérhez teszik hasonlatossá.

Pteroszaurusz-fosszíliákat szinte a világ minden táján találtak. Az első dokumentált lelet 1784-ből származik. Magyarországon 2000-ben bukkantak az őshüllő maradványaira a Bakonyban, nemrég Marokkóban fedeztek fel hasonló leleteket a Szahara homokjában.

Legalább hatvan pteroszaurusznemet ismernek eddig. Ezekben megtalálhatóak a legkisebb madármérettől a tízméteres szárnyfesztávolságig rendelkező példányok is.

De hogyan jön a jelenhez ez az évmilliókkal ezelőtt kihalt őshüllő? Néhány évvel ezelőtt készült egy videofelvétel az amerikai Idahóban, melyen egy pteroszauruszhoz hasonlatos lény repül az égen. A kriptozoológusok egy az egyben állítják, hogy egy valódi példányról van szó. Persze most is megindult a találgatás, és felvetődött a hamisítás lehetősége is. Ehhez már hozzászokhattunk.

Nincs ugyan baj azzal, ha valaki kételkedő és bizonyságot szeretne, ám csak az Egyesült Államok területéről több beszámoló érkezett az állattal kapcsolatban. S ha mindez nem lenne elegendő, a bennszülött indiánlegendák – mennydörgőmadár, viharmadár – is szólnak róla, mely azt igazolja, hogy a pteroszaurusz talán mégsem halt ki. Létjogosultságát megerősítik azzal a példával, miszerint annak idején szilárdan vallották, a bojtosúszós őshal is rég kihalt. Pár évtizeddel később azonban bebizonyosodott, hogy nagyon is létezik.

pt04.jpg

/az 1890-ből származó fénykép/

Az 1800-as évek vadnyugatán több szemtanú állította, látták a különös repülő lényt. 1890-ből fennmaradt egy fénykép, melyet néhányan hitelesnek tartanak, mások tagadják valódiságát.

pt02.jpg

/a rémséget túlélő Marlon Lowe/

Az indiánlegendák arról meséltek, hogy ezek a rettentő lények néha megtámadták falvaikat, elragadva gyermekeiket, s ők teljesen tehetetlenek voltak a jelenséggel szemben. Mindez csak mesének hangzott sokáig, mígnem 1977. július 25-én valósággá vált a rémálom. Több szemtanú figyelt fel Illinoisban az égen keringő két nagy, fekete madárra. Nyár lévén, este fél kilenckor még világos volt. A tízéves Marlon Lowe, szülei házának udvarán játszott két másik barátjával. A hatalmas madarak váratlanul megtámadták a gyerekeket. A két kis barát el tudott rejtőzni, de Marlont megragadta az egyik repülő állat. Három méterre emelte a földtől, s a kétségbeesett felnőttek nem tudtak semmit tenni. Csupán Marlon lélekjelenlétének, küzdelmének köszönhető, hogy a lény végül elengedte a harminckilós fiút. Fizikailag rendben volt, de még nagyon sokáig rémálmok gyötörték. A támadó állatról hallott jellemzés alapján egyetlen madárra sem ismertek rá a szakemberek. Egyedül az indiánok legendáinak viharmadara, mennydörgőmadara jöhetett számításba, mely a neveit arról kapta, hogy legtöbbször a vihart megelőző mennydörgéskor bukkan fel. Gyakran látják komoly viharok, hurrikánok előfutáraként az égen repülni.

Nem Marlon volt az egyetlen, akire a frászt hozták. 2007 júniusában David Zander hegymászót ijesztette meg egy csapat, kisebb repülőgép méretű, ismeretlen madárféle. 2008 júliusában ugyanerről számolt be egy amerikai turistacsoport Texasban. 2012 októberében két alaszkai városka lakosai láttak hasonló lényeket. Mindegyik eset a hurrikánok időszakában történt.

pt03.jpg

Afrikában is ismerik a lényt. A dzsungelek és mocsaras területek rémisztő madara többnyire majmokat, kisebb patásokat zsákmányol, de néha rátámad az emberre, a vadászokra és a szarvasmarhákra is.

1933-ban egy skót zoológus és világutazó, Ivan Terence Sanderson egy hasonló lényről számolt be, mely rátámadt a dzsungelben.

Írta: Csiribusz

Forrás: hu.wikipedia.org; ripost.hu, youtube.com; Rejtélyek világa / 2020. október-november

Képforrás: hir.ma; united-cats.com; anomalien.com; en.wikiversity.org

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8716269438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása