A magyarországi vérfarkas
2020. augusztus 26. írta: Csiribusz

A magyarországi vérfarkas

Avagy a tarpai farkasember

Ismét látták a tarpai farkasembert! De vajon mi ólálkodik az erdőben?

mf04.jpg

Ezúttal Ilken egy traktorost lepett meg a rém:

Mentem ki a traktorral a határba talajmarózni – írta Péter nevű olvasónk. – Először egy árnyékot láttam elfutni az almás végén. Azt hittem, hogy egy őz, vagy egy vaddisznó az. De amikor kiértem a sor végére, akkor láttam meg mi is az valójában… Egy nagy kutya szerű valami volt, vörös szemekkel. Egyenesen rám nézett, és felállt két lábra. Rádudáltam és a kerítést átugorva elszaladt. A vér is meghűlt bennem…”

Ilk persze nincs éppen kőhajításra Tarpától, ahonnan a legtöbb beszámoló eddig érkezett, de Bán Andrea, aki hosszú ideje tanulmányozza ezeket a különös, misztikus lényeket azt mondta, nincs ezen semmi meglepő, hogy távolabb is felbukkan a lény, elvégre nagyon gyors, képes felágaskodva akár 100 km/órával is futni.

Ám ettől távolabb, Napkor közelében is felbukkant már a lény. Noémi nevű olvasónk azt írta:

A párom mesélte, hogy évekkel ezelőtt a barátjával tartottak hazafelé Nyíregyházáról. A legtöbb horrorsztorikhoz hasonlóan a történet éjfél körül játszódott. Előre leszögezem, sem alkoholt, sem másmilyen tudatmódosítót nem fogyasztottak. Szép komótosan kocsikáztak hazafelé, mire a 41-es főúton valami elszaladt előttük. Az a valami kb. 3 méter magas volt, szőrős, hatalmas lábai voltak és a farkaséhoz hasonló feje volt. A teste visszahajlott, így a mancsai a földet érték. A sztori olyan traumát okozott bennük, hogy ha néha szóba jön, a páromat a szó legszorosabb értelmében kirázza a hideg, és tetőtől talpig libabőrös! Mai napig nem találtuk ki, mi lehetett az, pedig sokat böngésztünk róla.”

Farkasember, vagy nem farkasember? Megkértük a téma egyik szakértőjét, Bán Andreát, hogy foglalja össze egy írásban, mit tudhatunk erről a különös lényről. A következőben az ő összefoglalóját közöljük.

A rémmesék igazsága – Rejtőzködő faj a magyar erdőkben? Az elmúlt év során több beszámoló jutott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportálhoz, amelyben szemtanúk egy – vagy több – farkasemberhez hasonlatos lényt véltek látni.

Tekinthetnénk mindezt a meglódult fantázia játékának, egy új, kortárs legenda születésének is, azonban a jelenségnek már – a világ szinte minden szegletét érintő – történelme van jegyezve.

Az egyiptomi mitológiában fellelhetőek sakálfejű istenek; Duamutef és Upuaut, valamint a kutyafejjel rendelkező Anubisz.

mf01.jpg

Az ókori görögök is ismerni véltek hasonló szerzeteket, Ktesziasz orvos úti naplójában részletesen taglalta az Indiában élő „kynokephaloi” nomád, vadászatot folytató törzs bemutatását. Marco Polo, a 13. századi útirajzíró is beszámol félig kutya-félig ember lényekről.

Legendájában a keresztény Szent Kristóf egészen megtéréséig a kutyafejű, emberevő törzs tagja volt.

Európa-szerte a népi hiedelemmondák szereplői vad keveréklények, akiket a hagyomány vérszomjas, főleg a nőkre és gyermekekre veszélyes bestiákként ábrázol.

A magyar népmondákban gyakran fellelhető a „kutyafejű tatár” elnevezés és a meséink is bővelkednek a „kutyafejű” jelzőben.

Bernard Heuvelmans zoológustól ered a rejtőzködő állatok tanát górcső alá vevő kriptozoológia elnevezése. Szerinte nagyobb körültekintéssel kellene a folklórt tanulmányozni, hiszen az abban feltűnő fantasztikus lények nem feltétlenül csak kitalációk szüleményei. A kriptidek létezése tudományosan nem bizonyított, ám a beszámolók száma olyan mértékű, hogy érdemes lehet az alapos tanulmányozásra.

Különös lényekkel való találkozásokról a Föld szinte minden pontjáról érkeznek beszámolók. A jeti/nagyláb, a rake/figyelő, a chupacabra, óriás madarak (Thunderbird), a Loch Ness-i szörny, a magyar mátranováki fanyűvő és megannyi más entitás tartozik e csoportba.

Az utóbbi évtizedekben azonban az USA különböző vidékeiről egyre sokasodó, nyugtalanító észlelések lettek regisztrálva, amelyek óriási, két lábra emelkedő, félelmetes farkasokról szólnak. Pontosabban farkasemberekről.

Az első dokumentált eset Michiganből származik. 1887-ben két favágó látott egy emberi testtel de kutyafejjel rendelkező kreatúrát.

......................................................................

Forrás: szon.hu

Képforrás: titokterminal.com; tarpa.eu; cinegore.net 

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5916177588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása