A Genali, avagy a sárkányszörny
2019. november 24. írta: Csiribusz

A Genali, avagy a sárkányszörny

Borneó a Föld harmadik legnagyobb szigete. Három ország osztozik rajta: Malajzia, Indonézia és a Brunei Szultanátus. A sziget területén található Ázsia egyik legkiterjedtebb, leghatalmasabb összefüggő esőerdeje.

Évszázadokkal ezelőtt a borneói szigeten élő bennszülettek egy csoportja felkerekedett, és a dzsungel mélyére költözött a terjeszkedő holland telepesek elől. Találtak egy szép, alföldi területet a hegyek lábainál, ahol otthont teremtettek maguknak a Burak folyó mentén. Először minden szép és jó volt. Házakat épültek, növénytermesztésből, halászatból éltek. Aztán egy napon sorra tűntek el a gyerekek...

A felnőttek majd megőrültek az aggodalomtól, s attól, hogy nem tudják megvédeni csemetéiket. Először csak találgattak, mi vihette el őket: egy éhes leopárd? Netán egy erdei szellem?

genali5.jpg

A legenda úgy meséli, csalikat tettek ki, hogy meglássák a gyilkost. Legnagyobb meglepetésükre az állatok a folyóból kerültek elő. Két hatalmas, kígyószerű lény tűnt fel, melyek sárkányokra emlékeztették őket, így a Genali nevet adták nekik, mely az ő nyelvükön sárkányt jelent. Sikerült kilesniük, hová viszik az áldozatukat, s erős lándzsákkal felfegyverkezve megtámadták a lényeket. Bosszúból kettévágták mindkettőt, de ivadékukat, a harmadikat életben hagyták, és megállapodást kötöttek vele, hogy többé nem bántják egymást.

A bennszülöttek, akik annak idején fejvadászok voltak, azóta tabuként kezelik a szörnnyel kapcsolatos hiedelmeiket. Oly annyira félnek tőle, hogy még a nevét sem merik kiejteni. Ám napjainkban a lény újra hallatott magáról.

genali2.jpg

Az ibani falu, Tuba, egy békés kis hely a Burak folyó mentén. Azon a napon, amikor az első tragédia megtörtént, a gyerekek ugyanúgy játszottak, mint máskor. Christopher, a bennszülött kisfiú új játékhajót kapott, és mindenáron ki akarta próbálni. A többi kisfiúval együtt a vízben pancsoltak, amikor Christopher hirtelen eltűnt közülük. Valami a víz alá rántotta. A gyerekek azonnal a partra szaladtak, hogy segítséget hívjanak. Mire azonban a felnőttek a folyóhoz értek, Christopher holtteste már a vízfelszínen lebegett.

Három hónappal később az eset megismétlődött. Ezúttal egy Banka nevű kislány volt az áldozat. Újabb három hónappal később egy Ambas nevű gyermek is eltűnt a vízben. Az utolsó áldozat a kétéves Sampar volt, akire ebéd után az anyja csak egyetlen pillanatra nem figyelt. Mire visszafordult, a kisfiú eltűnt, és később a vízben találta meg a lebegő holttestet. Az ötödik gyermek egy Chembal nevű fiúcska volt. Az anyja aznap a falu feletti földeken segített az aratásban, amikor a falubeliek arról értesítették, hogy a kisfia nagy fájdalmak közepette van, mert valami elkapta a vízben. Mire az anya a gyermekhez ért, a fiú már nem élt. A holttesteket minden esetben ugyanazon a partszakaszon találták meg.

Az elmúlt tíz év során összesen öt gyermek halt meg ilyen furcsa, titokzatos módon. A falu sámánja szerint a Genali végzett velük. Mindegyik gyermeknek ugyanolyan sérülései voltak. A nyakuk kékre, feketére színeződött. Harapásokat nem találtak rajtuk, csak zúzódásokat, karcolásokat. A sámán később állatáldozatot mutatott be a lénynek, az isteneiknek és az ősöknek, hogy a szörny ne bántsa őket többé.

genali3.jpg

genali4.jpg

De mi lehet ez a sárkányra hasonlító lény? Két lehetséges elkövető jut eszünkbe, ha a borneói állatvilágot nézzük: az egyik a bordás krokodil, a másik a kockás piton. Mindegyik lopakodva közelít az áldozatához, mindegyik szárazföldi és egyben vízben élő állat, és kis túlzással mindkettő hasonlít egy sárkányra. Csakhogy a piton mindig harap fojtás előtt, a gyerekeken azonban nem találtak harapásnyomokat. Nem beszélve arról, hogy a piton nem vadászik úgy, hogy aztán otthagyja az áldozatot. Ugyanezen okok miatt a bordás krokodil is kizárható.

genali1.jpg

Mi lehet hát ez a szörny? Talán a krokodil, a sárkány és a kígyó valamiféle kombinációja? Egy idős férfi állítja, hogy látta a lényt, de maga sem tudta elmondani, mihez hasonlítsa. A feje olyan volt, mint a vidráé; a farka, akár a tobzoskáé is lehetett volna; a karmai gyíkszerűek; testhossza 4-5 méter hosszú.

A lény kilétére nem derült még fény. Csak találgatni lehet hogyan néz ki valójában, és mikor csap le újra.

Írta: Csiribusz

Forrás: bbc.com; hu.wikipedia.org; Animal Planet/Mungo, a rejtélyvadász, 2017.

Képforrás: it.wikipedia.org; index.hu; youtube.com; bumm.sk; gods-goddess.fandom.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4615291204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása