Ucumar, a majomember
2019. október 17. írta: Csiribusz

Ucumar, a majomember

Úgy tűnik, a szőrös majomember mítosza épp úgy áthatja a dél-amerikai kontinenst, mint az északit, vagy ahogyan a Himaláját és Ausztrália területeit. A különböző kultúrák más és más megnevezéssel illetik, s többé-kevésbé azonos leírást adnak róla. Nemrég Argentínában bukkant fel a lény. Az itt élő emberek rég ismerik, ők ucumarnak hívják. Külsőre hasonló a jetihez vagy a sasquatchhoz, természete rendkívül agresszív.

Vannak, akik úgy vélik, az ucumar egyáltalán nem létezik, csak helyi hiedelem, és a szemtanúk valószínűleg a pápaszemes medvével keverik össze, amely ugyan nem őshonos medveféle Argentínában, de régebben előfordult. Csakhogy az állandó fakitermelések és az orvvadászat miatt évek óta nem láttak egyetlen példányt sem belőle.

A teremtményről évtizedek óta pletykálnak. Az egyik dokumentált eset az 1950-es évekből származik, amikor is egy gaucho (a helyi cowboy megnevezése) szemtől szembe találta magát a nagy, szőrös, rettentő ucumarral.

ucumar00.jpg

Argentína északi részén 2003. február 20-án két vadász az éjszakai erdőt járta. Különös módon mindketten úgy érezték, nincsenek egyedül, valami figyeli őket. Visszasiettek a házba, ám a kutyáik továbbra is nyugtalanok maradtak. A két vadász úgy döntött, kimegy a verandára és körülnéz. Megdöbbenve pillantották meg azt hatalmas, szőrös, emberszerű óriást, ami a veranda mellett állt, és mancsaiban a frissen lőtt, kiakasztott disznó tetemét tartotta, majd berohant vele a dzsungelbe. A két vadász ledermedt.

A lény nem érte be ennyivel. Máskor is visszalátogatott a farmra. Az egyik alkalommal be akarta törni az egyik ajtót, és csak a puskalövés térítette el a szándékától.

Az egyik szemtanú, Rogelio Martinez ezen a farmon élt. Elmondása szerint egy napon észrevette a lényt, amint a birtok körül mászkál. Figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, de nem használt. Az ucumar nem ijedt meg, határozottan közeledett felé. Erre Rogelio bezárkózott a házba. Ekkor történt, hogy kis híján rászakította az ajtót. Az ucumar később sorra leölte a férfi négy tehenét és több borjút.

Rogelio kihívta a rendőrséget és gauchókat fogadott fel. Persze ez alatt az idő alatt semmi nem történt, így a férfiak elmentek. Az ucumar ekkor jött vissza megint. Rogelio annyira megijedt, hogy úgy döntött, elhagyja a farmot.

Később a helybeli gauchók elmondták, hogy nem ő az egyetlen, aki látta a lényt, a szomszéd bitokos szintén beszélt róla, és neki is sok háziállatát leölte már. A gauchók gorillának nevezik a lényt, noha nyilvánvalóan nem az.

2012. augusztus 25-én egy helyi halász, Mario A. Reinoso akadt össze a ucumarral. A férfinek ugyan nem esett baja, de hetekre megnémult a sokkhatástól. A barátaival ment horgásztúrára a vadonba. A folyóhoz közel vertek tábort, és már hazaindulóba voltak, amikor Mariónak könnyítenie kellett magán. Félrevonult és behúzódott egy bokor mellé. Alig pár másodperccel később úgy érezte, valami figyeli őt. Körülnézett és mozgást vett észre a közelben. A lény erős bűzt árasztott magából. Állati külseje volt emberi arccal, mindenhol szőr borította, és két lábon állt.

Bolívia északi részén él egy titokzatos népcsoport, ahonnan eredetileg az ucumar legendája ered. Az ősi koshák törzse ez, még az inka előtti időkből. A törzs tagjainak nincs kétsége afelől, hogy létező lény az ucumar. Azt mondják, az ő erdőikben is ott él a szörny.

arg.jpg

/Argentína/

1958 májusában a chilei Ringóban, ötven mérföldnyire Santiagótól, egy csapat kempingező számolt be arról, hogy láttak egy szőrös majomembert. A rendőrség kiszállt a bejelentésre, mindenkitől felvették a jegyzőkönyvet. Az egyik szemtanú, Carlos Manuel Soto megesküdött, hogy egy hatalmas, szőrrel borított embert láttak.

Alig két évvel korábban, 1956-ban Audio L. Pich geológus, egy negyvenhárom centiméter hosszú, emberszerű lábnyomot talált az Andok-hegység argentin oldalán, közel 4800 méter magasságban. 1957-ben újabb lábnyomokat fedeztek fel szintén az argentin La Salta tartományban. Nem sokkal később a Tolar Grande lakosai értesítették az újságokat, hogy a Curu-Curu-hegység közeléből félelmetes hangokat hallanak az éjszaka közepén. A hangokat az ucumarnak tulajdonították, ami rettegésben tartotta a helyieket. Pablo Latapi Ortega antropológus szerint, a majomszerű emberek hozzátartoznak az argentin hagyományokhoz.

2019 márciusában az argentin El Tribuno településhez közel, óriási lábnyomokat találtak. Ezzel majdnem egy időben, az egyik gazdaságban furcsa dolog történt éjszaka. A tulajdonos kutyái, amelyek általában nyugodtak, látszólag minden ok nélkül pánikba estek. Nagyon nyugtalanok voltak és vonyítottak. A tulajdonos, Nelson Colque, puskájával kiment, és leadott néhány figyelmeztető lövést a levegőbe arra számítva, hogy lehet ott valami. Furcsának találta ugyanis a kutyák viselkedését. Ha embert éreztek, ugattak, és nem vonyítottak, mint most.

Néhány héttel később újabb óriási lábnyomokat találtak Argentína más területén.

Írta: Csiribusz

Forrás: cryptidz.fandom.com; strangerdimensions.com; Mungo, a rejtélyvadász/Animal Planet, 2017.

Képforrás: bigfootlunchclub.com, pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6314999560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása