Yacumama, a szörnykígyó
2019. szeptember 02. írta: Csiribusz

Yacumama, a szörnykígyó

Az Amazonas folyó a világ második leghosszabb folyama. A körülötte elterülő vad dzsungel a világ legnagyobb összefüggő erdősége, mely ezernyi növénynek és állatnak ad otthont. Az Amazonas-medencén nyolc ország osztozik, és számos természetvédelmi területet foglal magába.

ycm2.jpg

Ezen a vad, trópusi vidéken él egy legenda, mely főleg Peru vidéki részén maradt fenn. A történet egy óriási, abnormális méretű kígyóról, a Yacumamáról szól. A fenevaddal kapcsolatos történetek sokakból váltanak ki kételkedést és mosolyt, pedig Földünk állat- és növényvilágának egy része még ma is ismeretlen. Gondoljunk csak az óceánok mélységeire, vagy akár az említett Amazonas őserdeinek felfedezetlen sűrűjére. Ugyan mi akadálya lenne annak, hogy egy ismeretlen faj megtelepedjen a mély folyóban, vagy a sötét és buja növények között egy olyan helyen, ahol nem jár, vagy alig jár ember?

Az őserdő mélyén élő emberek számára a legenda nemcsak mese, hanem valóság is. A szörnyű ragadozó jelenléte áthatja életüket, megtölti félelemmel a mindennapjaikat. Ez az állat egy óriási, ötvenméteres kígyó, amely egyben nyeli le áldozatait. Yacumamának hívják, melynek jelentése: a folyó anyja, vagy a folyó uralkodója.

Matilde Flores, egy idős asszony, elmesélte, mit látott fiatal lányként. Egy napon a falujukból halászok indultak ki a vízre, ahogyan mindig. A kenujuk azonban üresen tért vissza a faluhoz. Pár szemtanú beszámolója alapján úgy vélték, a Yacumama pusztította el őket. Két férfi kiment a folyóra, oda, ahol a halászok meghaltak és vállalták, hogy megpróbálják megölni a szörnyet. Házi készítésű robbanószerkezeteket bocsátottak le a vízbe. A két férfi látta a lényt. Azt állították róla, csupa vér volt, de nem pusztult el. Sikerült elúsznia, ám a faluban hisznek abban, hogy hamarosan visszatér.

ycm1.jpg

Egy másik szemtanú, bizonyos Atilio Ramos, a folyón volt éppen, amikor arra figyelt fel, hogy a víz erősen örvényleni kezd, és egy hatalmas kígyó tekereg a közepén. Egy férfi, aki a családjával a folyón utazott, elhaladt az örvény mellett, és az felborította a csónakot. A férfi épp csak megúszta a vízbe fulladást, sikerült kimenekülnie a csónakba kapaszkodva, de a felesége és a gyerekei meghaltak.

Acela Macedo a folyó mentén él. Kilencéves volt, amikor egy napon szembetalálta magát a hatalmas kígyóval. A szülei aznap nagyon összevesztek, s mert Acela nem akarta a marakodásukat hallani, elfutott otthonról. Egy kőre ült le a közeli patak partján, s egyszer csak felfigyelt az óriási kígyóra a folyam túloldalánál. Állítása szerint megvolt vagy 20-25 méter.

Maycol Velarde, vadvilági szakértő szerint, ha két-három ember ugyanúgy állítja, akkor elképzelhető, hogy létezik ilyen nagy kígyó. Talán ahhoz a fajhoz tartozhat, amelynek nemég találták meg a fosszíliáit: a titanoboához. A szakértő úgy véli, az ősállat leszármazottai ma is élhetnek az Amazonas dzsungeleiben.

A titanoboa a valaha talált legnagyobb kígyó volt. 58-60millió évvel ezelőtt élt. Fosszilis maradványait Kolumbiában találták meg, egy szénbánya közelében. A tudósok becslései alapján 12-13 méter hosszú lehetett, súlya elérhette az egy tonnát is.

Írta: Csiribusz

Forrás: hu.wikipedia.org; Mungo, a rejtélyvadász/Animal Planet, 2017.

Képforrás: bizarre-and-amazing.blogspot.com; cryptidz.fandom.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1814996564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása