Holtak csatamezeje
2019. május 28. írta: Csiribusz

Holtak csatamezeje

1517. december 15. és 22. között Verdello (Bergamo, Itália) lakosait naponta többször is heves csata látomása ejtette rémületbe. Onofrio Bonnuncio december 23-án Bartholomeo de Villachiarának írt levelében csatarendben előrenyomuló lovas, gyalogos és tüzérségi csapatokról számol be, egy királyi alakkal az élükön. A levél szerint a két sereg szörnyű kegyetlenséggel esik egymásnak, „és a legádázabb küzdelemben darabokra szabdalják egymást... Félórával később minden elcsendesedik, és semmi más nem látható... csak rengeteg ember és ló lábnyoma a földön, keréknyomok, kiégett foltok és kiégett fák”.

A visszatérő látomásból, amely a franciák és a svájciak közötti korábbi ütközet színterén jelentkezett, borzasztó háborúk eljövetelére következtettek. X. Leó pápa török támadás előjeleként értelmezte, és azonnal levelet intézett a keresztény világ uralkodóihoz, amelyben a keresztes hadjáratban való részvételre ösztönözte őket. A következő év januárjáig a törökök valóban gyors ütemben nyomultak előre, és legyőztek minden útjukba kerülő sereget.

kh.jpg

A kísértetseregeket hagyományosan inkább „előhírnököknek”, mint szellemeknek tekintették. Egyaránt ismertek voltak a zsidók és a rómaiak számára. Megjelentek a Makkabeusok lázadása (i. e. 167) során és Jeruzsálem eleste (i. sz. 70) előtt. A középkorban Európa különböző részein jelezték felbukkanásukat. A középkor utáni Angliában 1580-ban Somersetben, 1678-ban Dorsetben, 1707-ben Leicestershire-ben láttak fantomcsapatokat.

1735 Szent Iván-éjén kísértetsereg jelent meg egy cumbriai hegyen (Souther Fell, Anglia). A Gentleman's Magazine 1747-ben beszámolót közölt az esetről, és szemtanúkat is megszólaltatott. 1737-ben, ugyancsak Szent Iván-éjen, sokan mások is látták menetelni ugyanezt a sereget a hegyen át. Az 1745-ös skót lázadást megelőző Szent Iván-éjen körülbelül huszonhat ember látta ismét a fantomsereget.

A kísértethadseregek többségét az különbözteti meg az egyéb hadi szellemektől, hogy nem a régmúlt emlékei. Egyenruhájuk korabeli vagy közel korabeli, és ettől teljesen valósnak látszanak.

Forrás: Reader's Digest Válogatás / Misztikus Történetek Gyűjteménye – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: aidanmoher.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5214864726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása