A rostovi mészáros
2018. december 20. írta: Csiribusz

A rostovi mészáros

Talán vannak még, akik emlékeznek az 1990-es évek elején híressé vált szörnyű ügyre, mely a volt Szovjetunió területén történt, s mely minden idők egyik legvérengzőbb, legkegyetlenebb sorozatgyilkossága volt a keleti blokkban. A hátborzongató események főszereplője az ukrán származású Andrej Romanovich Chikatilo  volt, ismertebb néven: Rostovi Mészáros vagy Vörös Favágó, Rostovi Favágó.

rm1.jpg

Andrej Chikatilo nem válogatott áldozatai között, nemtől, kortól függetlenül gyilkolt. Összesen 56 emberölést vallott be, melyekből 53 esetért vonták felelősségre. Rémtetteinek elszenvedői között egy 7 esztendős kisfiú volt a legfiatalabb és egy 45 éves asszony a legidősebb, de tény, hogy áldozatai zömében gyermekek, kamaszok és ifjak voltak 7 és 22 év közöttiek.

Andrej Romanovich Chikatilo  1936-ban született a régi Szovjetunió területén, egy kis ukrán faluban, Jablucsnyi-ban, és 1994-ben végezték ki Oroszországban. Andrej egy zord, kíméletlen korba született bele, mely emberek millióinak életét tette tönkre. Már zsenge kisgyermekként megtanulta mi a nélkülözés, mi a háború. Ezt követően, hamarosan erőszakos államosítás vette kezdetét, és hatalmas éhínség sepert végig az egész országon. Olyannyira komoly volt ez, hogy állítólag némelyek még a kannibalizmustól sem rettentek vissza. Andrejt az anyja nem egyszer ijesztgette azzal, hogy bátyját, Sztyepant elrabolták az éhező szomszédok, és minden bizonnyal megették. Hogy mindezen állítás igaz volt-e vagy sem, az sosem derült ki.

Andrej szülei mezőgazdasági munkából éltek, és egy egyszobás kunyhóban laktak. Így a kis Andrej a szüleivel aludt. Nem egyszer előfordult, hogy éjszakánként bepisilt, s olyankor az anyja mindig megverte. 1943-ban született egy húga, Tatjana. Amikor kitört a háború, apját elvitték a frontra, de egy alkalommal megsebesült és fogságba esett. Csak 1949-ben tudott hazatérni a családjához és ahelyett, hogy érdemeit elismerték volna, árulónak bélyegezték.

Gyermekkori negatív élményei egy életre nyomot hagytak érzékeny lelkivilágán és félénk, magának való kamasszá serdült. Mindennek ellenére szorgalmas volt, jól tanult és rajongással szerette az irodalmat, különösen a kommunista írók könyveit lapozgatta szívesen. Ám kamaszéveit még egy felismerés árnyékolta be: már ilyen fiatalon szembe kellett néznie a krónikus impotenciával, melynek oka valószínűleg sérült, szorongással teli lelki életére volt visszavezethető. Ebből adódóan nem nagyon mert a lányokhoz, nőkhöz közeledni. Egyszer, még 17 éves korában, kishúgának 11 esztendős régi kis barátnőjére ráugrott (talán játékból, ez nem derült ki), és ahogyan a kislány szabadulni próbált, Andrej meglepve tapasztalta önmagán, hogy szexuális izgalomba jött és elélvezett.

rm3.jpg

1953-ban befejezte középiskolai tanulmányait és a Moszkvai Egyetemre jelentkezett, de nem vették fel. 1957-1960 között teljesítette kötelező sorkatonai szolgálatát. Gátlásos természete ellenére 1963-ban megnősült. Húga, aki időközben szintén felnőtt és férjhez ment, megsajnálta bátyját, amiért soha nem volt barátnője. Így történt, hogy egy alkalommal bemutatta valamelyik női ismerősét, és a kapcsolatból végül házasság lett. Természetesen impotencia gondjai továbbra is fennálltak, s ez az asszony előtt nyilván, hamarosan kiderült. Andrej később azt mesélte, hogy nemi életük a lehető legminimálisabb volt. Ami a családalapítást illeti, elég furcsán oldották meg. Állítólag, miután az asszony megértette, hogy Andrej képtelen a normális nemi aktusra, megbeszélték, hogy a férfi a saját spermáját az ujjai segítségével juttatja a nő testébe. Hát igen. Ez enyhén szólva elég kacifántos módja a gyermeknemzésnek, és gyanítom, nem túl eredményes, az ő esetükben úgy tűnik, mégis működött, ugyanis 1965-ben megszületett a kislányuk Ludmilla, majd 1969-ben a fiuk, Jurij.

Később sikerült felvételt nyernie a Rostovi Egyetem levelező tagozatára, ahol 1971-ben orosz irodalomból diplomát szerzett. Tanári pályafutását így kezdte el egy Novosaktinsk nevű bányászvárosban, de nem volt jó tanár. Félénkségét, határozatlanságát hamar megérezték a gyerekek, így nem sok tekintélye volt előttük. Hosszú nyakát, görnyedt tartását folyton gúnyolták. Tanártársai sem szívelték, túlságosan furcsának érezték viselkedését. 1981-ben el kellett hagynia hivatását, mert a diákok felől rengeteg panasz érkezett molesztálásai miatt, melyeket éppúgy elkövetett fiúk és lányok körében egyaránt.

De ne fussunk a dolgok elébe! Még 1978 szeptemberében Saktiba költözött, ahol első dokumentált gyilkosságát is elkövette, 1978. december 22-én. Andrej Chikatilo negyvenkét éves volt ekkor. Első áldozata a 9 esztendős Jelena Zakotnova, akit akkor szólított le, amikor a jégkorcsolyapályáról hazafelé tartott. Könnyedén bizalmába férkőzött, majd elcsalta egy régi fészerhez, ahol megkísérelte megerőszakolni. A kislány ösztönösen menekülni próbált, és védekezése felkorbácsolta a férfi szenvedélyét. Miközben ejakulált, halálra szurkálta kis áldozatát. Utána, mint aki jól végezte dolgát, a gyermek halott testét a közeli folyóba dobta, és hazament a családjához. Annak ellenére, hogy több bizonyíték vezetett Chikatilohoz – szemtanúk is látták a kislánnyal –, egy másik, 25 esztendős férfit tartóztattak le, aki már rendelkezett priusszal egy hasonló ügyből kifolyólag, és őt végezték ki a gyermekgyilkosságért.

Ezek után Chikatilo majdnem három évig nyugton maradt, de beteges hajlamát nem volt képes a végtelenségig kordában tartani. 1981. szeptember 3-án Larissza Tkacsenko 17 éves diáklány, a buszmegállóban várakozott, hogy visszamenjen bentlakásos iskolájába, amikor a férfi leszólította. Valahogyan a Don folyó menti erdőbe csalta a lányt, ahol erőszakoskodni kezdett vele. Miután képtelen volt erekcióra, dühében halálra verte és fojtogatta a tinédzsert. Mivel nem volt nála kés, a csonkítást fogaival és egy bot segítségével végezte el.

A harmadik gyilkosságig kilenc hónap telt el, de onnantól kezdve már folyamatos rendszerességgel szedte áldozatait a Rostovi Mészáros. 1982. június 12-én a 13 éves Ljubov Birjuk akkor tűnt el, amikor bevásárlásból tartott hazafelé. Az út mentén, a bokrok közé vonszolta a gyilkos és ruháját letépve, halálra szurkálta a kislányt.

Az utóbbi gyermek meggyilkolása után Chikatilo már nem fékezte, vagy nem tudta fékezni gyilkos indulatait, és még abban az évben további hat, 9 és 19 év közötti áldozatot mészárolt le.

1982. július 25-én a 14 éves Ljubov Volobujeva halt meg, akire egy gyümölcsösben támadt rá a tébolyult gyilkos. Testét augusztus 7-én találták meg. 1982. augusztus 13-én halt meg Chikatilo első fiúáldozata, a 9 esztendős Oleg Pozhidajev. Ő az egyik, akinek holtteste soha nem került elő. (Hosszadalmas lenne mindenkit felsorolni, az áldozatok nevét ld: a szöveg végén! – egy magyar áldozata is volt)

1983-ban újabb nyolc embert ölt meg, de közöttük már voltak felnőttek is, mint például az ez év nyarán meggyilkolt ismeretlen nő, aki 18-25 év közötti lehetett. Felnőtt áldozatai általában a prostituáltak közül kerültek ki. Illetve ugyanebben az évben ölte meg legfiatalabb áldozatát is – 1983. augusztus 9-én – a 7 esztendős Igor Gudkovot.

1984-ben tizenöt áldozata volt Chikatilonak, 1985-ben érdekes módon „csak” kettő, 1986-ról nincs bejegyzés, 1987-ben három gyilkosság történt általa, majd 1988-ban újabb három, 1989-ben öt, és 1990-ben nyolc. Ebből is látható, hogy aberrált viselkedése meglehetősen hullámzó volt. Tizenkét év alatt – 1978. december 22-től 1990. november 6-ig összesen 55 embert gyilkolt meg brutális kegyetlenséggel.

rm2.jpg

Chikatilo rájött arra, hogy legkönnyebben a pályaudvarokon és a buszmegállókban szedheti össze áldozatait, lehetőleg olyan helyeken, ahol erdő, vagy bokros, elhagyatott helyek vannak a közelben, ahol nem zavarhatják meg mocskos terveinek végrehajtásában, és senki nem hallhatja meg az áldozatok halálsikolyait. Áldozatait legtöbbször megerőszakolta (mert ugye az ellenállás izgatta fel), agyonverte, halálra szurkálta, szemeiket kivájta, megcsonkította testüket, nem egyszer evett a húsukból: elfogyasztotta nemi szervüket, orrukat, nyelvüket, mellbimbójukat, méhüket.

Másik kérdés: mivel tudta elcsábítani az áldozatait? Még a kisgyermekek esetében ez könnyen megmagyarázható, na de felnőtt áldozatai is voltak. Ők hogyan akadtak horogra? Nyilván nem cukorkával hízelgett nekik. Ezek a lányok, asszonyok, többnyire csavargók vagy prostituáltak voltak, akik a pénz miatt hamar kaphattak a férfi kínálta lehetőségen… vesztükre. A gyermekeket külföldi csokik, ritka filmek, bélyegek, érmék ígéretével „bolondította” meg.

Persze a rendőrség lázasan nyomozott. Az akkori nem éppen humánus kihallgatásnak köszönhetően, sokan bevallották a bűnösségüket, de végül mindig kiderült ártatlanságuk. A rendőrök járőröket állítottak a pályaudvarok és egyéb megállóhelyek közelébe, akik a gyanúsan viselkedő embereket egész nap figyelték. Így történt, hogy 1984-ben lefogták Chikatilot, aki az egyik pályaudvaron meglehetősen furcsa módon vizslatta a nőket, és le is szólította őket. Tizenöt napra zárták el, de végül bizonyítékok hiányában elengedték.

Ám szerencséje nem tarthatott örökké. 1990 novemberében, a rostovi állomáson lefogták, mert arca és kezei véresek voltak. Nyolc nap kihallgatás után a gyilkos vallott, és fény derült eddig elkövetett szörnyűségeire. 36 gyilkosságban vádolták, de ő 55 tettet vallott be, melyekből három áldozat testét soha nem találták meg. Chikatilo próbált védekezni a gyermekként elszenvedett szörnyűségekkel.

Tárgyalása elhúzódott 1992. április 14-ig, viselkedése az egész eljárás alatt zavart volt. A tárgyalássorozat júliusig tartott, de ítéletet csak októberben hoztak, mely golyó általi halál volt. Kegyelmi kérvényét Borisz Jelcin, akkori orosz miniszterelnök elutasította, és 1994. február 14-én golyó által kivégezték.

Andrej Chikatilo életének ezen zord időszakáról 1995-ben filmet készítettek X polgártárs címmel, Stephen Rea, Max von Sydow és Donald Sutherland közreműködésével, majd 2004-ben ismét vászonra vitték Evilenko címen, Malcolm McDowell és Marton Csokas főszereplésével.

rm5.jpg

rm4.jpg

Áldozatok:

1, 1978.12.22. – Jelena Zakotnova – 9 éves lány

2, 1981.09.03. – Larissza Tkacsenko – 17 éves lány

3, 1982.06.12. – Ljubov Birjuk – 13 éves lány

4, 1982.07.25. – Ljubov Volobujeva – 14 éves lány

5, 1982.08.13. – Oleg Pozhidajev – 9 éves fiú

6, 1982.08.16. – Olga Kuprina – 16 éves lány

7, 1982.09.08. – Irina Karabelnyikova – 19 éves nő

8, 1982.09.15. – Szergej Kuzmin – 15 éves fiú

9, 1982.12.11. – Olga Sztalmacsenok – 10 éves lány

10, 1983.06.18. – Laura Szárkiszjan – 15 éves lány

11, 1983.07.? – Irina Dunenkova – 13 éves lány

12, 1983.07.? – Ludmilla Kusuba – 24 éves nő

13, 1983.08.09. – Igor Gudkov – 7 éves fiú

14, 1983.09.19. – Valentina Csucsulina – 22 éves nő

15, 1983.? – ismeretlen nő – kb. 18-25 év közötti

16, 1983.10.27. – Vera Sevkun – 19 éves nő

17, 1983.12.27. – Szergej Markov – 14 éves fiú

18, 1984.01.09. – Natalia Salapinyina – 17 éves lány

19, 1984.02.21. – Marta Rjabenko – 45 éves nő

20, 1984.03.24. – Dimitrij Ptasnyikov – 10 éves fiú

21, 1984.05.25. – Tatjana Petroszjan – 32 éves nő

22, 1984.05.25. – Szvetlana Petroszjan – 11 éves lány (előző lánya)

23, 1984.06.22. – Jelena Bakulina – 22 éves nő

24, 1984.07.10. – Dimitrij Illarjonov – 13 éves fiú

25, 1984.07.19. – Anna Lemeseva – 19 éves nő

26, 1984.07.? – Szvetlana Tzana – 20 éves nő

27, 1984.08.02. – Natalia Goloszovszkaja – 16 éves lány

28, 1984.08.07. – Ludmilla Alekszejeva – 17 éves lány

29, 1984.08.? – ismeretlen nő – kb. 20-25 év közötti

30, 1984.08.13. – Akmaral Szejdalijeva – 12 éves lány

31, 1984.08.28. – Alexadr Csepel – 11 éves fiú

32, 1984.09.06. – Irina Lucsinszkaja – 24 éves nő

33, 1985.07.31. – Natalia Poklisztova – 18 éves lány

34, 1985.08.27. – Irina Guljajeva – 18 éves lány

35, 1987.05.16. – Oleg Makarenkov – 13 éves fiú

36, 1987.07.29. – Ivan Bilovetszkij – 12 éves fiú

37, 1987.09.15. – Jurij Teresonok – 16 éves fiú

38, 1988.04.? – ismeretlen nő – kb. 18-25 év közötti

39, 1988.05.15. – Alexej Voronko – 9 éves fiú

40, 1988.07.14. – Jevgenyij Muratov - 15 éves fiú

41, 1989.03.08. – Tatjana Rjzova – 16 éves lány

42, 1989.05.11. – Alexadr Djakonov – 8 éves fiú

43, 1989.06.20. – Alekszej Mojszejev – 10 éves fiú

44, 1989.08.19. – Ilona Varga – 19 éves nő

45, 1989.08.28. – Alexej Kobotov – 10 éves fiú

46, 1990.01.14. – Andrej Kravcsenko – 11 éves fiú

47, 1990.03.07. – Jaroszlav Makarov – 10 éves fiú

48, 1990.04.04. – Ljubov Zujeva – 31 éves nő

49, 1990.07.28. – Viktor Petrov – 13 éves fiú

50, 1990.08.14. – Ivan Fomin – 11 éves fiú

51, 1990.10.17. – Vadim Gromov – 16 éves fiú

52, 1990.10.30. – Viktor Tiscsenko – 16 éves fiú

53, 1990.11.06. – Szvetlana Korosztik – 22 éves nő

Írta: Csiribusz

Forrás: en.wikipedia.org; twistedminds.creativescapism.com

Képforrás: real-life-villains.wikia.com; beyond-borders.wikia.com; thesanghakommune.org; imdb.com; filmbaratok.org

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4914465714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása