7+1 kedélyborzoló Erdélyi legenda
2016. szeptember 09. írta: Csiribusz

7+1 kedélyborzoló Erdélyi legenda

Ha valaki Erdélyt hall, rögtön a vámpírok jutnak az eszünkbe, ami nagyon jó, csakhogy akadnak még Vlad Tepeshez hasonló színes, hajmeresztő, hátborzongató legendák. Egy embereket evő tó, gyilkos mesteremberek, becsapott menyasszonyok és hazugságok terhe alatt összedőlő híd… akadnak még Erdélyben csemegék és véres sztorik Drakulán kívül. 

Hunyad vára

erd1.jpg

A 14-15. században épült Hunyad kastélyának van egy olyan tornya, amely a Nje Bojsia (Ne félj) nevet viseli. Persze egyesek szerint a tornyot szellemek lakják, míg mások szerint nincs erre bizonyíték. Bár állítólag Vlad Tepes, a híres Drakula hét évet töltött a vár pincebörtönében, de erre megint csak nincs bizonyíték…

Egy másik sztori szerint pedig a vár egyik néhai ura, Hunyadi János szabadságot ígért három török fogolynak, ha leásnak a sziklában és vizet találnak. Ők persze azt felelték, hogy de az legalább 28 év lesz. Időközben az egyikük, Iancu meghalt a kedves felesége pedig különben sem törődött házastársai ígéreteivel, mivel ő maga rendelte el férje elfogatását. Mielőtt még ez megtörtént a három török megfogalmazott egy levelet, amelyben ez áll: „Most már van víz, de nincs szíved”. Ez a felirat ma is ott áll a falon, jelezve a család tiszteletének hiányát.

A misztikus zuhanó fiú

erd2.jpg

Brassóban található Románia egyik legszebb gótikus épülete a Fekete templom, amit még a 17. században tűz rongált meg. Ami érdekes benne, hogy a templom oldalán egy fiú szobrát láthatjuk, aki olyan, mintha menten le akarna esni.

A szobor van egy tragikus, kétverziós története. Az egyik szerint, az építők felküldtek egy fiút a templom tetejére, hogy nézze meg, egyenes-e a fal, de a fiú lezuhant valami baleset folytán. A másik variáns szerint lelökték onnan, méghozzá azért, mert a fiú egy nagyon ügyes, képzett tanítvány volt és a mestere féltékeny volt rá. Később marta a férfit a bűntudat, így kitudódott a dolog, és a többi építő a fiú emlékére készítette a szobrot.

A hazugságok hídja

erd3.jpg

Nagyszeben az egyik legszebb középkori város Romániában. Az egyik legismertebb és leglátogatottabb helyszíne a Hazugságok hídja. A legenda szerint a híd különös hangokat ad ki, hogyha valaki hazugságot mond rajta, sőt, olyan is van, hogy a hazudó elájul rajta vagy ha akkor a hazugság még össze is omlik… így egyfajta természetes hazugságvizsgálónak minősül, érdemes hát ott kezdeni az első randit.

A legendája pedig úgy szól, a kereskedők itt csapták be az ügyfeleiket. Más történet szerint viszont a lányok, akik hazudtak az ártatlanságukkal kapcsolatban a házasság előtt, szépen fogták őket az aranyifjak és ledobták őket a hídról. A harmadik szerint mielőtt a kadétok eltűntek volna küldetésük során, itt tettek ígértet szeretett hölgyeiknek a Hold és a csillagok színe előtt, hogy majd lesz nagy szerelem és happy end, mikor visszatérnek. Csakhogy a hölgyeket palira vették…

Abrud kastélyának síró menyasszonya

erd4.jpg

A 16. században épült Abrud várat még anno Rákóczi védte, és sikeresen kordában is tartotta az ellenséges seregeket. Ám az ellenség a nőkre jellemző ravaszsággal szúrtak ki vele. Egy helyes katonát küldtek az ellenség oldaláról, hogy elcsábítsa a lányát és kiszedje belőle, hol található a titkos alagút a vár alatt. A madárka el is csiripelte, de az édesapjának sikerült elmenekülnie, ám előtte még megátkozta a várat, az örökséget, a lányát, mindent. A lány csak akkor szabadulhat fel, hogyha egy férfi elég bátor lesz ahhoz, hogy három szellemalakjában megcsókolja, ami egy kígyó, egy béka és egy síró menyasszony. Elvileg ez még nem történt meg, úgyhogy a naiv leány azóta is ott bolyong…

A szellem, aki utálja az oroszokat

erd5.jpg

A Teleki kúria napjainkban romokban áll és több család is vitatkozik azon, hogy kit illet meg. De nem csak a hosszas pereskedés miatt kerülik a házat. A Teleki kúriának egy ismeretlen, ámde félelmetes története van, amely a második világháborúban esett meg. Egy szellem lakik itt, aki finoman szólva sem szimpatizál az oroszokkal. Persze anno a Vörös Sereget nem hatotta meg ez a „mese”, ezért beléptek a házba és kitudja miért, lövöldözni kezdtek a borospincében. A szellemnek köszönhetően a katonák megfulladtak a borban odabent.

A tó, ami emberáldozatokat követel

erd6.jpg

Máramarosban sokan azt beszélik, hogy a helyi tó néha emberéleteket követel. Igaz rengeteg hegyi tó van, amelyek körül sötét legendák keringenek, de valószínűleg ez a legrosszabb. A feneketlen tó elnyeli az embereket és sohasem adja őket vissza. Egy másik tó állítólag az összes esküvői vendéget elnyelte, amikor azok megpróbáltak átkelni rajta télen.

A leghíresebb legenda, hogy állítólag még nagyon régen a tó árvíz idején bekebelezett egy egész templomot és néhány házat is. Azóta az emberek a közeli faluban Húsvét éjszakáján hallják a templomi harangokat.

Egy másik tó, a képen is látható Vinderel egy hirtelen képződő örvényével embereket nyel el, de még a legképzettebb úszókat is. Illetve a fiatal lányok, mintegy rituálészerűen rendszeresen megfürödtek benne, mert így állítólag egy éven belül férjhez tudtak menni. Ámde gyakran a tó lerántotta a mélybe a férjre éhes leánykákat, hiába voltak kötéllel rögzítve a parton. A többi véres legenda egyenes a felszínre kerülő húsdarabokról számolnak be… az éhes tó…

Az erdélyi Júlia

erd7.jpg

Szinte mindenütt van egy Rómeó és Júlia. Az erdélyi verzió Garbovában játszódik. Egy nemes és gazdag férfi, akinek a faluban a leggyönyörűbb lánya volt, minden férfi megkörnyékezte, hogy imádott leányát nőül vehessék. Mire az apa kitalálta, hogy egy gazdag férfihoz fogja adni a lányát. De annak más elképzelése volt a sorsáról és szerelembe esett egy szegény szolgálóval, aki még azt is bevállalta, hogy elhagyja a falut a meggazdagodás céljából. Amikor hazaért, akkor már meg volt rendezve az esküvő – de nem ő az övé - és a lány megjelent azzal a pasassal, akit az apja választott ki neki. A lány azonban meghalt az oltár előtt és csokra kövekké változott, amely a mai napig látható Garbova templomában.

Házassági tanácsadás

erd8.jpg

A múltban egy válni kívánó házaspárt bezártak két hétre egy toronyba Nagyszebenben a Cisnadioara erőd-templomba. Ugyanabban az ágyban kellett aludniuk, együtt kellett enniük és mindennek fényében kénytelenek voltak beszélni egymással. Ha minden igaz egy ilyen „kezelés” után csak egyetlen páros vált el. Viszont akad egy olyan párocska, akiket sohasem engedtek ki a toronyból…. úgy látszik emberek Cisnadioara szó szerint vették azt, hogy „míg a halál el nem választ"

Forrás: noiportal.hu

Képforrás: commons.wikimedia.org; kirandulastippek.hu; noiportal.hu; 22nap.egologo.transindex.ro; utazzerdelybe.hu; panoramio.com; mercuriustour.ro

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1711690223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása