Autóstoppos fantomok
2016. szeptember 08. írta: Csiribusz

Autóstoppos fantomok

Autósok százainak beszámolói bizonyítják, hogy az utak mentén feltűnő kísértetek legalább annyira valóságosak, mint a kastélyokban, temetőkben felbukkanó jelenések, árnyak – azzal a kis eltéréssel, hogy a stoppos fantomok rendszeres észlelése kizárólag valamilyen szörnyű közlekedési balesetnek/tragédiának köszönhető, amelyben úgy hunytak el az emberek, hogy lelkük képtelen volt a halál helyszínétől elszakadni.

szell2.jpg

Olcsó városi legendának hiszik sokan, mégis a világ számos pontjáról érkeztek már beszámolók a stoppoló fantomokról. A fényes, emberszerű alakok látszólag hétköznapi utazónak néznek ki. A sofőrök semmi gyanúsat nem látnak rajtuk, sőt legtöbbször még beszédbe is elegyednek velük. Vannak, akik szerint az autósokat szeretnék figyelmeztetni, mások szerint úti céljukat akarják csak elérni. Akár e két ok kombinációjáról is szó lehet, hiszen mint azt az alábbi példákból is látni fogjuk, a nyughatatlan kísértetek vissza-visszatérnek a tragédia helyszínére és újra meg újra megjelennek. Ezek a szellemek meglepően közel kerülnek az emberhez, áldozatként kötődnek egy-egy helyhez, és „rehabilitációjukra” vonatkozóan a szellemszakértők sem tudnak megoldással szolgálni. Az esetek többségében a sofőr semmi gyanúsat vagy különöset nem vesz észre a kocsiba beszállni készülő utason...

Volt olyan szituáció is, amikor a sofőr – látható és érthető okokból – nem volt szíves megállni stoposának, mivel az nem viselt fejet a nyakán. A fej-, láb-, vagy más testrész-hiányosságok is gyakoriak az ilyen esetekben, ami érthető, hiszen ezek a nyomorúságos szellemek valamikor azon az adott helyen közúti szerencsétlenség áldozataivá váltak.

A kaliforniai Berkeley-ben például 1935 őszének egyik esős éjjelén egy férfi egy fiatal hölgyet vett fel az autójába. Annyira belemerültek a beszélgetésbe, hogy majdnem beleütköztek az előttük haladó kocsiba, ám szerencsére a lány a másik ülésről hirtelen rálépett a fékre. Mire a vezető visszanyerte lélekjelenlétét, utasa nyomtalanul eltűnt. Később megtudta, hogy egy évvel korábban ugyanazon az útszakaszon egy fiatal lány autóbaleset áldozata lett. Hátborzongató, nem?

szell3.jpg

Végezetül érdemes feleleveníteni azt az esetet is, amely 1973-ban történt a kanadai Torontóban. Főszereplői egy apa és lánya, akik előzékenyen felvettek egy hazafelé tartó középkorú nőt. Amikor odaértek a megbeszélt célhoz, megdöbbenve vették tudomásul, hogy utasuk kámforrá vált. Bekopogtattak a közeli tanyára, és az ott lakó idős házaspár elmondta nekik, hogy lányuk évekkel ezelőtt rejtélyes körülmények között eltűnt. Utoljára azon az úton látták stoppolni, ahol az apa és lánya a kocsijukba felvette.

Lengyelország északkeleti határában húzódik a 192-es út. A 68-as kilométerkőnél a beszámolók alapján egy húsz év körüli szőke lány jelenik meg, aki farmert és tornacipőt visel. A lány furcsa módon csak akkor bukkan fel, ha olyan autó jár arra, amiben egyetlen ember ül. Egy húsz éves fiatalt pont azon a helyen ütöttek el, ahol gyakran felbukkan a szellem. A rendőrségi iratokból kiderült, hogy a magányos stoppos ruházata megegyezik a balesetben elhunytéval. Már sok autó- és kamionsofőr felvette, de ő sosem beszélt, és mindig váratlanul tűnt el. Vagy még útközben, vagy pedig megálláskor kiszállt, és beleolvadt a sötét éjszakába. A szemtanúk szerint a biztonsági övet is mindig becsatolja, és miután nyoma vész, az öv bekapcsolva marad. Volt olyan is, aki szakadó esőben vette fel, de a lány ruhája persze teljesen száraz maradt.

Az USA-ban sem telnek el napok útszéli fantomok nélkül. A legtöbb eset a „hidegháborús” években történt, de van egy korábbi is. 1941-ben egy chicagói taxisofőr különös találkozásról számolt be. Egy apácát szállított a belvárosból a városon kívüli kolostorba. Beszélgettek és viccelődtek egészen addig, amíg meg nem érkeztek a kívánt célhoz. Amikor a sofőr hátrapillantott, a hátsó ülésen már nem volt senki. A férfi zavarába becsöngetett a kolostorba, és elmondta, mi történt. A nővérek mutattak egy fényképet neki, amin felismerte az utasát. A fotón látható nővér tíz éve hunyt el egy szörnyű balesetben, amikor épp a zárdába igyekezett vissza.

Ám a legtöbb stoppos fantom mégiscsak Nagy-Britanniában található. Angliában az 1960-as évektől kezdődően gombamód szaporodtak el az út szélén magányosan várakozó kísértetek. Az efféle gyakori esetek napjainkban is jellemzőek, főként az olyan „elátkozott” útszakaszokra, veszélyes útkanyarulatokra, ahol korábban már több halálos kimenetelű baleset történt. Elsőrendű főútvonalak és elhagyatott mellékutak mentén egyaránt látni véltek már többnyire olyan fehér, áttetsző árnyat, vagy megszólalásig élő emberhez (igazi stopposhoz) hasonlító alakot, ami aztán egy bizonyos idő elteltével köddé vált – egyszerűen szertefoszlott a levegőben.

szell1.jpg

Hazánkban is megfigyeltek már autóstoppos fantomokat. A legismertebb magyar beszámoló az 1950-es évekből származik. A Szentendrét és Visegrádot összekötő úton néha egy fiatal lány szellemét látták az arra közlekedők. A lányt elgázolták, lelke állítólag azóta nem nyugszik. Az elhanyagolt és kátyúkkal teli magyar utak, beláthatatlan útszakaszok, veszélyes kereszteződések és a volán mögött ülők vakmerő előzései miatt több ember hal meg a világon, mint háborús konfliktusokban. Így ennek következményeképpen egyre több olyan jelenés történik, melyek nyughatatlan, sorsukba bele nem törődött kísértetekhez köthetők.

Egyébként furcsa – a magyar útviszonyoktól független megállapítás –, hogy egyes útszakaszokon furcsa mód több baleset történik, mint máshol. Mivel éves szinten „csak” magyarországi viszonylatban is rengeteg végzetes közlekedési balesetre kerül sor, és egyre több autó van forgalomban, az autóstoppos szellemekkel való találkozások a jövőben nemcsak világviszonylatban fognak növekedést mutatni, de hazánkban is egyre több autósnak kell majd szembenéznie a ténnyel, hogy mondjuk késő este egy erdővel határolt útszakasz mentén kísértetet pillant majd meg, amely szuggesztív módon őt bámulja és arra vár, hogy végre felvegye valaki...

Forrás: Hihetetlen magazin / 2014. június – G.S. írását lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: 67notout.com; blog.xfree.hu; afantasyfoldje.qwqw.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5311688311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása