A vérfarkas koponyája
2015. március 09. írta: Csiribusz

A vérfarkas koponyája

Egy macedóniai gazda, mikor a földjének új részét akarta felszántani, ekéje valami kemény tárgyba ütközött. Egy leláncolt faládát talált. Bátran és kíváncsian – s talán abban a reményben, hogy kincs van benne – kinyitotta a ládát. Megdöbbenésére egy furcsa formájú koponyát talált benne, amely úgy nézett ki, mintha vérfarkas vagy – ahogyan a helyiek mondják –, varkolak koponyája lenne. Lehetséges ez?

A gazda – név szerint Trayche Draganov –, visszatérve Novo Selo faluba, mindezt elmondta egy bolgár diáknak, Filip Ganovnak, aki éppen a balkáni háborúk kapcsán folytatott ott kutatómunkát. A doboz belső oldalán cirill betűket lehetett olvasni, melyet a macedón és a bolgár nyelv is használ.  

varkolak2.jpg

Draganov otthagyta a fényképeket Ganov úrnál, hogy az magával vihesse Bulgáriába és megnézethesse szakértőkkel. Ganov úr egyébként valószínűnek tartotta, hogy farkasról lehet szó, de semmiesetre sem vérfarkasról. Gyanította, hogy az állat a Paget-kórtól szenvedhetett, amely egy olyan genetikai rendellenesség, mely a csontok eltorzulását eredményezi és a koponya abnormális megnövekedését.

A koponya valóban úgy néz ki, mintha egy kutyafélét emberrel kereszteztek volna. Ha ehhez még hozzátársul egyfajta babonás szemlélet, amely a kelet-európai népek folklórjában megvan, akkor nem csoda, ha meghökkenést vált ki és félelmet. Ezt igazolja egyébként az is, hogy aki annak idején megtalálta, lánccal rögzítette a doboz fedelét abból kifolyólag, hogy a lény ne tudjon visszatérni. 

varkolak1.jpg

A legendák tájanként változnak azzal kapcsolatban, hogyan és miért lesz valakiből vérfarkas. Egyesek szerint vannak olyan személyek, akik már az átváltozás képességével születnek meg. Mások szerint annak a csecsemőnek, aki hajjal születik, nagyobb az esélye, hogy vérfarkassá változik. De olyan legenda is él, miszerint, aki halálos bűnt követett el vagy életében az ördöggel cimborált, nagyobb eséllyel lehet vérfarkas.

Az továbbra is rejtély, hogy hová tűnt a koponyához tartozó test, mert erre semmilyen utaló nyomot nem találtak. Mióta a koponyát megtalálták a legtöbb falubeli ideges, mert szerintük ezzel megzavarták a holtak nyugalmát. Többen attól félnek, hogy a vérfarkas majd újjászületik.

Forrás: hir.ma; mysteriousuniverse.org

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr657253677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása