Jeti-genetika
2014. május 17. írta: Csiribusz

Jeti-genetika

Nemrégiben egy oxfordi genetikus megdöbbentő kutatási eredménnyel állt elő. Azt nyilatkozta, hogy képes bebizonyítani: valóban léteznek a jetiként ismert szőrös, majomemberszerű lények. 

jeti2.jpgMiután az Oxfordi Egyetem genetikaprofesszora, dr. Bryan Sykes azt mondta, hogy sikerült megfejtenie a Himalája legendás teremtményének titkát, újra címlapra került a közel száz éve vitatott jeti-kérdés. Fotók, lábnyomok, szőrmaradványok, serpák, hegymászók beszámolóinak tucatjai, de még videofelvételek is alátámasztják a havasi ember létezését, ám közvetlen bizonyítékkal eddig senki sem szolgált. Vagy készpénznek vesszük a beszámolókat, vagy nem. A fotók és filmfelvételek manipulálhatók. Elég, ha csak egy szőrös maskarát magára húzó, megtermett embert fotózunk le. A lábnyomok ugyanígy hamisíthatók, még a bizonytalan eredetű szőrcsomók sem jelenthettek bizonyítékot… legalábbis eddig. Most ugyanis a világ egyik legnevesebb egyetemének kutatója jelentkezett egy tudományosan megalapozott elmélettel. 

Bryan Sykes azt feltételezi, hogy a jetiként emlegetett élőlény valóban létezik, és nem más, mint egy ősi medveféle, amely máig fennmaradhatott a Himalája elszigetelt vidékén. A tudós DNS-vizsgálatokra alapozza meglepő elméletét, amellyel máris felbosszantotta a tudományos élet képviselőit legalább annyira, mint a jeti-hívők népes táborát. 

Sykes kutatásai során az észak-indiai Ladakh régióban negyven évvel ezelőtt lelőtt jeti maradványaiból származó, valamint a Buthantól nyolcszáz mérföldre keletre tíz éve egy televíziós forgatócsoport által talált azonosítatlan szőrszálat elemzett, és azokból kivont genom mintákat összevetette egy olyan genetikai adatbázissal, amely számos ma élő és régen kihalt állat DNS-mintáját tartalmazza. Az így lezajlott genetikai vizsgálat során Sykes 100%-os DNS-egyezést talált a napjainkból származó jetiszőrből kinyert DNS és egy legalább negyvenezer éve kihaltnak vélt sarkvidéki medvefaj maradványaiból vett DNS között. Ez utóbbit a norvégiai Svalbard közelében felfedezett állkapocs-fosszíliából sikerült kinyerni. A kutató feltételezi, hogy az ősi medvefaj ezek szerint mégsem halt ki teljesen, és példányai fennmaradtak a Himalájában, ahol rejtőzködő életmódot folytatnak. 

jeti1.jpgA Daily Telegraph nevű brit lap szerint Sykes az elmúlt években azzal foglalkozott, hogy mit lehet a DNS-ünkből kiolvasni az emberiség múltjáról. Kutatásai során az elsők között sikerült DNS-t kivonnia ősi csontokból, például neandervölgyi maradványokból. A felfedezés hitelességét azonban jelentősen gyengíti, hogy egyelőre semmilyen komoly (szakmailag lektorált) lapban nem jelent meg róla publikáció, illetve nem történt meg az összehasonlító DNS-vizsgálat más kutatók által történő megerősítése, Sykes azonban nincs elkeseredve. Mint mondta: „Van még teendő az eredmények pontosabb értelmezését illetően.” 

A mintázat ugyanis erős hasonlatosságot mutat a jegesmedve és a barnamedve DNS-ével is, így nem zárható ki, hogy a két medvefaj kereszteződéséből negyvenezer évvel ezelőtt létrejött hibrid fajjal van dolgunk. A vizsgálatok jelenleg még zajlanak, ám rövidesen megtudjuk az eredményt, ugyanis az ígéretek szerint egy más kutatók által is alátámasztott szakmai publikáció jelenik meg hamarosan a megfelelő lapban. Addig is a jeti tovább őrzi titkait… 

Forrás: Hihetetlen magazin / 2014. május – Török Mór írása alapján lejegyezte: Csiribusz Képforrás: paranormal.hu; cryptozoonews.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr256178500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monika Rigova 2014.09.03. 19:09:49

Ehez az egeszhez csak anyit szólok'hogy azok az emberek akik kételkednek ebben azok sajat magukban nem hisznek....szerintem a sellok leteznek es nem ertem meg azokat az embereket akik nem hiszik el mert bizonyitott tenyt ha nem hiszik el akor miben hisznek ma az emberek?
süti beállítások módosítása