A hamelni patkányfogó
2020. március 18. írta: Csiribusz

A hamelni patkányfogó

Robert Browning A hamelni patkányfogó című költeményének alapja egy régi német monda, amelyet 1605-ben Richard Verstegan fordított angol nyelvre. 

hp1.jpg

/A legrégebbi fennmaradt kép a patkányfogóról. A vízfestményt 1592-ben készítette Augustin von Moersperg a hamelni templom ablakán levő ábra alapján/

A Verstegan-féle történetben egy furcsa küllemű ember, "akit a különböző színű anyagokból készült fantasztikus köpenyéről a tarka furulyásnak neveztek", Hameln városába ment és felajánlotta, hogy bizonyos összeg fejében megszabadítja a várost a patkányoktól. "Furulyáját fújva körbejárta a város utcáit, a bűvös furulyaszóra a patkányok előszaladtak a házakból"; a patkánysereget a Weser folyóhoz vezette, ahol az állatok a vízbe fúltak.

Mikor a patkányfogó kérte a kialkudott bért, a szószegő hamelni polgárok megtagadták a fizetséget. Erre a patkányfogó ismét furulyázni kezdett, ez alkalommal a gyerekeket csalta ki a városból. A város szélén egy domboldalon kapu nyílt, mögötte egy hatalmas üreg tátongott. A patkányfogó a barlangba vezette a gyerekeket, a kapu bezárult és semmi nyoma nem maradt.

A hírt egy sánta kisfiú vitte meg a városba, aki a többiekkel nem tudván lépést tartani, kívül rekedt. Az elveszett gyerekeket soha többé nem látta senki, nem is hallottak róluk.

hp2.jpg

/A hamelni patkányfogó szobra Hamelnben/

Verstegan szerint az eset 1376. július 22-én történt, egy XIV. századi feljegyzés azonban 1284. június 24-ét említ dátumként, s 130-150 eltűnt gyermekről beszél. 

A legenda magyarázatára több kísérlet történt; ezekben szerepelnek árvizek, pestisjárvány, rituális gyilkosság, táncőrület, még egy keresztes háborús gyermeksereg is, amely a XIII. században a környéken átvonult.

Az eddigi legmeggyőzőbb magyarázat azon a tényen alapszik, hogy Bruno olmützi (ma Olomouc) püspök megbízottakat küldött a vidékre, hogy csehországi egyházközösségébe telepeseket toborozzanak. Az olomouci és hamelni városi levéltári iratokban szereplő családnevek között meglepő hasonlóság mutatkozik, ami arra utal, hogy Hamelnben feltehetően sikeres volt a toborzás.

A furulyás alakjától a történet természetfölötti perspektívát nyer, a patkányfogókról ugyanis azt tartották, hogy furulya- vagy hegedűszóval, illetve varázslással-ráolvasással képesek a patkányokat rejtekhelyükről előcsalni. 
Egy domboldalon lévő eldugott kapu, amely kinyílik, majd bezárul, a történetet az európai mitológia körébe helyezi: ősi hiedelem szerint a túlvilág ilyen hegyek mélyén rejtezik.

Lehetséges, hogy az évek során a hamelni polgárok arra a meggyőződésre jutottak: gyermekeiket túlvilági lények vették el tőlük.

Forrás: gamer365.hu

Képforrás: hu.wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9415534062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása