Az igazi Shrek
2018. augusztus 03. írta: Csiribusz

Az igazi Shrek

shrek2.jpg

Ki gondolná, hogy a híres mesefigura Shrek, egy valós, élő emberről lett megmintázva. Pedig ez így van.

Maurice Tillet 1904-ben (némely forrás szerint 1903-ban) látta meg a napvilágot a franciaországi Born-ban. Eleinte ugyanolyan hétköznapi kisfiú volt, mint bárki, illetve mégsem. Maurice ugyanis magas intelligenciáról tett tanúbizonyságot. Már ifjú korában tizennégy különböző nyelvet beszélt, szeretett verseket írni, imádott sakkozni, és ígéretes színészi tehetség volt.

shrek3.jpg

Huszonévesen aztán csúnya betegséget diagnosztizáltak nála. Kiderült, hogy akromegáliában szenved, melynek következtében csontjai eltorzultak és arca rövid időn belül igen megcsúnyult. Kellemetlen külseje miatt hamarosan a gúnyolódások céltáblájává vált, Óriás André névvel illették, így hamarosan visszahúzódó, zárkózott fiúvá lett.

shrek5.jpg

Ám ahogyan telt az idő, rájött, így mégsem élheti le az életét, muszáj utcára mennie az emberek közé. Amerikába utazott, ahol hamar a szórakoztatóipar sztárjává vált. Nem sokkal később Francia Angyal néven a „ring emberevő szörnyetege”-ként tűnt fel birkózó és pankrációs arénákban. Bár sikeres lett, ennek ellenére továbbra is magányosan élt massachusettsi, Braintree-ben lévő otthonában.

Eltorzult teste, csúf arca nagyon sok lelki fájdalom forrása volt számára, mert még az újvilágban is előfordult, hogy külseje miatt kigúnyolták. Ám a sors kegyéből akadtak jóbarátai is, akik nemcsak reklámfelkérés céljából keresték meg, hanem mert tényleg kedvelték őt. Legjobb barátja egy Patrick Kelly nevű üzletember volt, aki gyakran meglátogatta és éjszakákba nyúló sakk partikat, beszélgetéseket folytattak a világ dolgairól.

shrek4.jpg

Pályafutása csúcsaként 1944. augusztus 1-jén legyőzte Steve Crusher Casey-t az amerikai világbajnokságon, és ezzel nevét a sporttörténelembe is beírta.

shrek6.jpg

1955-ben, 51 évesen halt meg, de halála előtt még engedélyezte, hogy arcáról három gipszlenyomatot készítsenek. Az egyiket menedzsere, Milo Steinborn, a másik kettőt barátja, Patrick Kelly kapta. Steinborn a saját maszkját később a Pennsylvaniai York Barbell Múzeumnak adományozta, ahol már több pankrátor arcmását is őrizték, míg Kelly asztalán évekig lehetett látni a Francia Angyal arcának gipszlenyomatait, amelyek közül az egyiket később Kelly elajándékozta az Iowa-i Nemzetközi Birkózó Múzeumnak, ahol ma is megtekinthető, és ahol a híres animációs film, a Shrek alkotói is megpillantották.

Nem titok, hogy Maurice Tillet inspirálta a Dreamworks ás a PDI animációs stúdió alkotóit és számítógépes grafikusait, a híres ogre, Shrek alakjának megformálására, miként az sem titok, hogy Tillet tiszteletére került a híres pankrációs jelenet a fergeteges alkotásba.

Forrás: Hihetetlen magazin / 2008. augusztus – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: aetherealengineer.com; facebook.com; pinterest.co.uk; smashinglife.co.uk; emneon.com.br; hu.pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4614159455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása