Mi falta fel a nagy fehér cápát?
2015. február 01. írta: Csiribusz

Mi falta fel a nagy fehér cápát?

A nagy fehér cápa a végtelen tengere és óceánok igazi, páratlan csúcsragadozója, amelynek az emberen kívül gyakorlatilag nincs is ellensége, így hát gondtalanul lubickolhat világszerte valamennyi sós vízben. Vagy mégsem? 2014 tavaszán tudósok egy meghökkentő és hátborzongató felfedezést tettek közzé, amely talán azt is bizonyíthatja, hogy e tengeri ragadozónál jóval nagyobb és veszélyesebb élőlények is rejtőzködhetnek a világtengerek mélyén.

   

nagy_feher.jpg

  

A cápa kitűnő ragadozó – különösen a nagy fehér –, amely kifinomult érzékszerveinek köszönhetően gyorsan észleli a lehetséges zsákmányt, és roppant váratlanul csap le kiszemeltjére, amelynek persze esélye sincs a túlélésre. Áldozata, mielőtt észbe kapna, már eledellé vált. A cápa méretes, tűhegyes fogazata lehetővé teszi a táplálék villámgyors széttépését, cafatokra szaggatását. Az ember annak ellenére fél tőle, hogy hogy évek óta több cápát ölnek meg a vadászok, mint ahány fürdőzővel végeznek e ragadozók. Ám úgy tűnik, a cápafajoknak már nem csak az emberi gyarlósággal kell szembenézniük, hanem egy tenger mélyén lapuló, ismeretlen szörnyeteggel is, mely időnként valószínűleg nem csak a gyenge, sérült vagy kisebb állatokat veszi célba, hanem a rettegettnek számító nagy fehér cápát is. Ugyanis az a rejtély, amivel jelenleg meg kell birkóznunk, felülmúl minden eddigi elképzelést. Az egyik nagy fehér cápát megtámadta valami nálánál sokkal erősebb, gigászibb és vérszomjasabb kriptid lény, mely a filmes alkotásokból is jól ismert csúcsragadozóból csupán egy jeladót hagyott hátra.

Egy eddig példátlan rejtély miatt vakarják fejüket a tudósok. Egy nagy fehér cápát felfalt valamilyen rejtélyes tengeri szörnyeteg, és fogalmuk sincs, mi lehet az. A szakemberek és a tengerbiológusok eddig úgy vélték, hogy nagy fehér cápa igazi csúcsragadozó, és a tengerekben nincs is ellensége, ám egy furcsa eset azt igazolhatja, hogy lehet a vizek legmélyén egy nála is hatalmasabb falánk vadász. Ausztrál tudósok nem rég jeladót szereltek egy majdnem három méter hosszú cápára, ám a méregdrága eszközt körülbelül nyolc héttel később partra vetette a víz. A tudósok nagyon megdöbbentek, amikor analizálni kezdték a nyomkövetőből kimutatható felvételeket. A szakemberek alig hittek a tényeknek. A nyomkövető vizsgálatából ugyanis az derült ki, hogy a cápa, melynek útját a jeladóval követék, egyszer csak hirtelen hatszáz méter mélyre süllyedt az óceánban, majd az eszköz a hőmérséklet hirtelen emelkedését mutatta: pontosan olyan hőét, mint amilyen egy emésztőrendszerben keletkezik. Vajon csak véletlen egybeesésről lehet szó? Vagy valóban egy másik mélytengeri ragadozó támadta meg és tépte szét a cápát? A magas hőmérséklet és mélység napokig megmaradt, bár közben néha a felszín közelébe emelkedett a jeladó.

A tudósok nem tudnak másra gondolni, minthogy egy még nála is hatalmasabb és erősebb ragadozó felfalta a jókora cápát. Mi lehetett ez a rejtélyes teremtmény? Elképzelhető, hogy saját fajtársa, vagy egy polip szaggatta szét a csúcsragadozót, ám erre vajmi kevés esély mutatkozik. Mellesleg mostanában kisebb halrajok különös mozgását figyelték meg az érintett körzetekben, de más térségekből is érkeztek hírek rejtélyes módon eltűnt cápákról, rémült delfinekről, vagy nyomtalanul elveszett vitorlásokról, búvárokról. Már régóta mendemondák keringenek partra vetett „dinoszaurusszerű” lényekről, tengeri kígyók felbukkanásáról, hosszú testű, gyík- vagy halszerű kreatúrák létezéséről, amik a tavakban, folyókban, vagy tengerekben élnek.

Ezek a félelmetes és visszataszító lények a középkorban arról váltak híressé, hogy megtámadták a kereskedelmi hajókat. Spanyol, portugál, angol és francia konkvisztádorok már a 15. századtól megfigyelték ezeket a borzasztó mitikus őslényekre emlékeztető teremtményeket, s gyakran azzal kellett szembesülniük, hogy azok rátámadnak a hajó legénységére, elsüllyesztik a kisebb árbocosokat, és valami iszonyatos bűzt árasztanak magukból.

Amennyiben a cápa végzetét valóban egy mélytengeri szörnyeteg okozta, reális a feltételezés, hogy senki sincs biztonságban, aki a tengerekre merészkedik, hiszen ha már egy ilyen rémisztő ragadozó sem tudja többé megvédeni magát, a halászok és fürdőzők aztán tényleg könnyű prédát jelentenek.

Forrás: Hihetetlen magazin / 2015. február – Simon írását lejegyezte: Csiribusz  

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr537130299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása