Vérfarkastámadások a 21. században?
2014. augusztus 03. írta: Csiribusz

Vérfarkastámadások a 21. században?

/Az őszinteség kedvéért el kell mondanom, vannak cikkek, melyek idegen nyelvből lettek átvéve, így előfordulhat véletlen félreértés a fordításban, esetleg egy-két mondat kimarad vagy betoldódik. Megengedtem magamnak annyi szabadságot, hogy a magyarítás, illetve az olvasmányosság érdekében, kicsit kikerekítettem a mondatokat. Ha ennek ellenére valaki úgy érzi, mégis van benne egy-egy olyan megfogalmazás, ami elvileg nem szerepel az eredetiben, az azért van, mert a forrás is sokszor hiányos, összefüggéstelen, vagy nem egyértelmű.  Ilyenkor néha tettem olyan „mondat-betoldást”, ami kikövetkeztethető a történetből, bár nincs leírva szó szerint az eredetiben. Ezen mondatok mennyisége elhanyagolható, ugyanakkor mindenképpen hangsúlyoznám, hogy a tartalom lényegi részén nem változtat. Sajnos nem egyszer előfordul, hogy különböző források teljesen másként tálalják ugyanazon történeteket, vagy némely részleteket leszámítva eltérőek, nagyon ellentmondásosak. Kérem, senki ne gondolja, hogy szándékosan akarom félrevezetni! Mindenki maga tudja mit hisz el belőle, és mit tart ostobaságnak. A történetek hitelességét sem cáfolni, sem állítani nem tudom. Némelyik meglehetősen hátborzongató, ezért ki-ki a saját felelősségére olvassa el! Köszönöm! - Csiribusz/

Nem régiben – 2013. március 21-én – egy újságcikk olyan farkastámadásról számolt be a kanadai Manitobából, amely felvet némi gyanút az állat természetét illetően, hogy talán nem is farkasról van szó, hanem vérfarkasról. A szakértők számára érthetetlen, hogyan menekült meg az érintett hölgy. A beszámolót a National Post nevű újság hozta le, amely cikk a biológusokból kételkedést váltott ki. 

2013. március 8-án a 6-os főút egy magányos szakaszán, közel Grand Rapids településéhez, Dawn Hepp megállt, hogy segítsen egy elakadt autósnak. Amikor kiszállt a kocsijából, látott ugyan egy timber farkast, de nem tartotta veszélyesnek. Épp az autóshoz fordult, hogy beszéljen vele, amikor a farkas ott termett a semmiből. Állkapcsai a nő nyakára záródtak, de Hepp szerencséjére kabátja megakadályozta, hogy az állat jó fogást találjon rajta. Amikor a farkas szorítása lazult, megfordult és belenézett a lény szemébe. 

„Amint hátat fordítottam, a farkas hirtelen nekem ugrott és minden, amit éreztem, az a szőr volt az arcomon és az állkapocs a nyakam körül.” – mondta Hepp a National Postnak.  

farkastámadás.jpg

A nő leírása szerint a farkas nagyjából kilencven kiló lehetett, hátsó lábaira állva majd száznyolcvan centi magas volt, de beszámolójának legérdekesebb része, amikor belenézett az állat pofájába és emlékezett a farkas zöld szemeire. Hepp története szerint nyugodtan visszasétált a kocsijához, miközben a farkas követte, figyelte őt, de nem próbálkozott újabb támadással. 

Becslések szerint mintegy négyezer farkas él Manitoba területén, de ez volt az első ember elleni támadás évek óta. A farkasok általában elkerülik az embereket, nagyobb valószínűséggel inkább elmenekülnek előlük, mint megközelítenék őket. Bár tény, van pár farkastámadásról szóló dokumentum az elmúlt két évtizedből egész Kanada területét érintve, de ezek általában beteg, sérült állatok voltak vagy a zsákmányukat védték. Ugyanakkor mindössze két embert ért harapás és senkit nem öltek meg. 

farkas_zöldszem.jpgVisszatérve Dawn Hepp történetére, a legfurcsább, hogy állítása szerint zöld volt az állat szeme. A farkasok szemének színe általában sárgásbarna vagy kékesszürke, de nem zöld. A másik érdekesség, hogy a nő meg tudta saccolni az állat magasságát, amikor az két lábra állt, amely reakció egyébként nem jellemző a farkasra. A ragadozók inkább védve tartják sérülékeny gyomortájékukat. Szóval mi késztethette a farkast, hogy hátsó lábain manőverezzen, miközben négy lábon kényelmesebben mozoghatott volna? Végül, miután megtámadta a nőt – feltehetőleg azzal a szándékkal, hogy megölje –, váratlanul visszavonult és miután figyelte őt, nem próbálkozott tovább azzal, hogy befejezze a munkát. Mintha a támadás célja csak egy harapás lett volna, nem pedig az ölés és a zsákmányszerzés. 

Vajon ezen tények alapján gondolhatjuk-e, hogy igazából nem farkas, hanem vérfarkastámadásról volt-e szó? Eltekintve a lény furcsa viselkedésétől és szemének szokatlan színétől a másik furcsaság, hogy hiányzik az ismeretlen autós tanúvallomása, aki miatt a nő megállt, hogy segítséget nyújtson neki. Vajon igazából őt követte a vérfarkas, vagy talán csali volt egy magányos útszakaszon? Esetleg egy tapasztalatlan, fiatal vérfarkas próbálkozása volt, aki még nem tudott elszakadni emberi oldalának irányításától, és képtelen volt megölni a nőt? 

Ezekre a kérdésekre választ soha nem fogunk kapni, de felveti a lehetőséget, miszerint vérfarkasok garázdálkodnak a kanadai Manitoba területén. Az a legbiztonságosabb, ha távol tartjuk magunkat a zöld szemű farkasoktól, vagy ha elakadt autóst látunk egy magányos útszakaszon, inkább telefonos segítséget hívunk és nem szállunk ki a kocsinkból.   

Tudom, most sokan nevetnek, ahogyan a fenti cikket elolvasták. Hogy lehetnek emberek annyira ostobák, hogy mindezt elhiggyék? – tehetik fel a jogos vagy jogtalan kérdést. Bármilyen hihetetlen, hasonló támadás nem csak Kanadában esett meg, hanem pár éve Brazíliában is, ahol az áldozat már nem is egy egyszerű farkasról beszélt, hanem határozottan vallotta, hogy vérfarkas rontott rá. 

Pár évvel ezelőtt, egy február 13-i napon a brazíliai Sao Pauloban egy fiatal hölgy azt állította, hogy vérfarkas támadta meg. Beszámolója szerint a lény úgy nézett ki, mint egy nagy kutya. A lakosság babonás félelmét csak táplálta, hogy az incidens péntek 13-án esett meg. A rendőrség keresni kezdte az elkövetőt, aki szerintük jelmezbe bújva támadta meg a lányt. Aztán kiderült, hogy egy másik húszéves lányt is hasonló támadás ért, akinek vallomásáról korábban már felvették a jegyzőkönyvet. 

vérfarkas_3.jpgPár nappal korábban, január 28-án éjszaka, Kelly Martins Beckert támadta meg egy ilyen lény. Az állat nagy kutyához hasonlított és hátsó lábain járt, mint egy ember. Készített is egy vázlatot a lényről. 

Az áldozat panasza szerint a lény összekarmolászta arcát és karjait. A rendőrség tájékoztatást adott arról is, hogy Kelly sebeit az orvosi vizsgálatok igazolták, és ígéretet tettek, hogy kivizsgálják az esetet, ki lehet az, aki vérfarkasos jelmezben rémisztgeti az embereket, ám a gyanúsítottat nem találták meg addig a péntekig sem, amikor a másik áldozat is bejelentést tett. 

Ehhez hasonlatos ügyeket jelentettek már be a korábbi év során is a brazíliai Ceará állam Tauá városából – ez 2-3 napi autóútra van Sao Paulotól –, ahonnan a helyi lakosok rendőri segítséget kértek 2008 júliusában egy lénnyel szemben, amelyet félig ember, félig farkas formájúnak írtak le, s amely rendszeresen prédálta juhnyájaikat, rátört házaikra. 

Akkoriban a rendőrség kivizsgálta az esetet azt gyanítva, hogy egy jelmezbe bújt banda rémisztgette a helyieket és így követték el a bűncselekményeket. Az ügy az „éjféli rejtély” nevet kapta, ami később gúny, tréfa tárgyává lett a városban… 

Na de nézzük meg az alábbi fotót! 

vérfarkas_1.jpg

A beszámoló szerint ez a kép a brazil Palmeira dos Indios városából származik és 2013 júniusában készült. 

A történet szerint a vérfarkasnak tűnő lényt már holtan, oszladozva találta meg egy ismeretlen személy. Az állati maradvány állítólag három napig feküdt ott, aztán egyszer csak nyomtalanul eltűnt, de senki nem tudja hová lett, vagy ki vitte el. Talán a hivatali szervek távolították el, esetleg valamilyen magánszemély? 

A jelentés szerint az emberek véleménye a városban nagyon megoszlik. Vannak, akik igazinak vélik a lényt, míg mások csalást gyanítanak. 

Ki, mit gondol erről?

vérfarkas_2.JPG 

Nem régiben egy biztonsági kamera furcsa felvételeket rögzített a szintén brazil Sao Goncalo dos Campos városánál. A helybeliek, hogy bizonyítsák a vérfarkas létezését, feltettek egy videót a You Tube-ra. A felvétel fekete-fehér és úgy tűnik, az állítólagos lény egy ház hátsó udvarában mászkál. 

Az alábbi történet eredetije portugál nyelven íródott, de mivel az angol fordítás sem pontos, megpróbálom a magyarba saját szavaimmal áttenni.

„…tavaly augusztusban vérfarkastámadásban volt részem. Tiszta, holdvilágos éjszaka történt, amikor egyik barátommal az otthonom előtt üldögéltünk. Egyébként Brazília Ceará megyéjében élek, Orós városához közel, egy nagy tó szomszédságában. Éjszakánként többször hallottam már furcsa hangokat a völgyből, a tó felől. Egy bika fújtatására emlékeztetett engem, bár annál jóval hangosabb volt. Nálunk léteznek mítoszok nagy, démoni kutyákról, olyan történetek, amelyek arról szólnak, hogy ezek a lények járják az éjszakát farkasnak álcázva magukat, miközben birkákra vadásznak, de én soha nem hittem az ilyen mesékben.

vérfarkas_4.jpgA barátom, aki nem messze él tőlem a völgyben, juhokat tart, és az elmúlt napokban két birkáját is elveszítette. Vért nem talált, de látott nagy kutyanyomokat a tó szélén. Úgy döntöttünk, megvárjuk az éjszakát, és ha meghalljuk a hangokat újra, megkeressük a lényt. Már vagy tizenegy óra is lehetett, amikor a birtokom irányából meghallottuk a morgást. Ez egy mocsaras terület egy természetes tóval. Mindkettőnknél volt vadászpuska, remélve, hogy elkapjuk az átkozottat. Abban a hiszemben voltunk, hogy talán egy vadkutyával vagy egy sörényes farkassal lesz dolgunk, bár az elmúlt évek alatt egyet sem láttunk a környéken, ahol éltünk.

Ahogyan közelebb sétáltunk a mocsárban, valami felállt a gaz között. Mindketten jól láttuk, hogy egy farkasember bontakozik ki a növényzetből, melynek magassága jóval két méter fölött volt. Úgy ácsorgott ott, mint egy ember, akinek feje és felsőteste farkasra emlékeztetett. Megdöbbentünk a látványtól. Sikerült lőnöm, amikor el akart rohanni, de nem találtam el. Pár perccel később ismét meghallottuk a morgását, ezúttal hangosabban és közelebbről. A lény négykézlábra ereszkedve közeledett felém a növényzet között. Nagyon közel volt már, de megállt és megfordult, amikor a barátom lőtt egyet mögötte. Erre elfutott a völgy irányába.

Heteken át próbáltunk a nyomára bukkanni, de többé nem hallottunk róla. A helyi lakosok közül néhányan úgy vélik, vérfarkast láttunk. A hatóságokat nem értesítettük szokatlan élményünkről, szerintem a lény amúgy is elhagyhatta már a területet. Az biztos, hogy a jövőben nem kérdőjelezem meg többé a legendákat.” 

Forrás: monstrumathenaeum.org; forgetomori.com; facebook.com; phantomsandmonsters.com – fordította: Csiribusz

Képforrás: steamcommunity.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr586570545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csiribusz 2014.08.04. 10:32:28

Vérfarkas-támadások a 21. században?- Ezen utóbbi bejegyzés kiegészült egy történettel !

TTobi 2014.08.05. 22:33:49

Ezaz!! Köszi az új infókat ! :)

Vik x3 2014.08.08. 13:14:44

A lény a videóban nekem eléggé majomfélének tűnik. Az alakja, a mozgása teljesen egy majoméra emlékeztet,pontosabban kissé gorillás. Nem tudom, ti hogy vagytok vele?

Csiribusz 2014.08.08. 15:06:40

Valóban. Nem egyértelmű.

white dragon 2014.08.17. 20:05:08

lehet michigani lények élnek ott is

Csiribusz 2014.08.18. 10:16:48

Több, mint valószínű, hogy ugyanarról a lényről van szó, akármi is legyen az.

white dragon 2014.08.18. 12:53:01

mért nem ölte meg?mért gondolta meg magát a zöld szemű?

TTobi 2014.08.18. 19:01:59

Az a gond,hogy rengeteg a Fake hír,és kb ezeknek a 8-10% valóban megtörtént szerintem,nehéz kitalálni,hogy melyik igaz melyik nem

Csiribusz 2014.08.19. 15:18:23

Igen, TTobi, valóban rengeteg az álhír, és ha már itt tartunk, én, amikor írtam a fordítást, magam is kételkedtem. Nem a farkastámadás hitelességében, hanem abban, hogy vérfarkasról van szó. Szerintem egyszerű farkas volt, talán ez megmagyarázza White Dragonnak is, hogy miért engedte el végül a nőt. Bár nem vagyok szakértő és nem ismerem a farkasok vadászati módszerét, úgy tudom, a ragadozók általában nyakra támadnak. Így hát a farkasnak aligha volt más választása, két lábra kellett állnia, ha el akarta érni a nő nyakát. Ami a zöld szemeket illeti, a sötétség, a közvilágítás – ha egyáltalán volt –, a Hold és a kocsik fényében okozhatott érzéki csalódást a hölgynek. Egyáltalán nem biztos, hogy zöld volt az a szempár, amit ő annak látott. Hogy mi késztette az állatot támadásra, az már más kérdés. Ahogyan a cikk is leírja, egy egészséges farkas nagyon félénk, inkább elkerüli az embert. A hölgy ráadásul egy szóval sem állította, hogy valami természetfeletti farkas támadott volna rá. Egyértelműen timber farkasról beszélt. Mégis mi vezethette az állatot arra, hogy támadjon? Az állatok gyakran támadnak veszettség miatt. Ez a kór megtámadja az idegrendszerüket és még a legenyhébb zajokra is ingerülten reagálnak. Persze feltételezem, amikor a hölgy megjelent a farkasharapással az ügyeleten, vettek tőle vért vagy később tették ezt meg, épp a veszettség miatt, ami fennállhat. Nem hiszem el, hogy erre az eshetőségre ne gondoltak volna. Hogy mennyi idő alatt mutatható ki a vérből a veszettség, nem tudom, de csodálkoznék, ha csak úgy elengedték volna a nőt. Ugyanakkor több kérdés is felmerül: ha nem volt veszett az állat, mi késztette támadásra? Miért nem támadott újra, miután csak megsebesítette a nőt? Talán azért, mert elég közel volt a nő kocsija ahhoz, hogy bemenekülhessen? És ha távolabb lett volna? Vajon akkor sem támadott volna újra? Mit csinált a támadás alatt a másik ember, akinek a segítségére sietett? Mit csinált a támadás után? A nővel tartott? Beszélt vele egyáltalán? Felvették az ő vallomását? A kérdéseket lehet szaporítani, de ettől még választ nem kapunk rá. Az biztos, szerintem elhamarkodottan kiáltanak vérfarkast. :-))))

TTobi 2014.08.19. 21:00:07

Egyetértek! :). Annyit tudok én is a farkasokról,amit te elmondtál,hogy a farkasok általában rejtőzködnek az embertől,de eleve csak nagyon ritkán vadásznak egyedül,legtöbbször falkában vadásznak.Egy farkas akkor vadászik egyedül,ha a falkából kitaszítják. Ha meg veszett lett volna,biztosan nagyobb gondok is lettek volna a nőnél :). Csodálkozom,hogy mennyi bejelentés van,és nincs 1,csak 1 rendes jól elkapott kép,leginkább csak homályos alig látszódó képek...

Chelsea FC 2015.09.23. 09:28:17

A veszettség nem mutatható ki vérből. Ezért oltják halomszámra az embereket,akiket ismeretlen eredetű kutya harapott meg,illetve ezért rakják két hetes karanténba az emberre támadott kutyákat egyszerű vérvétel helyett. Mert 2 hét alatt a már fertőző állat elpusztul,így kisebb az esélye,hogy feleslegesen kell oltani.
Amikor meg már tünetei jelentkeznek,akkor már késő az oltás.

Csiribusz 2015.10.24. 23:50:54

Igen, én is olvastam azóta, hogy vérből nem mutatható ki. Hát elég furcsa, mivel vírusról van szó...

Szabolcs Máté 2017.04.26. 22:45:17

Nem tudom mi lehet de jóvólt el olvasni
süti beállítások módosítása