Whitley Strieber: Vérfarkasok / The Wolfen
2013. január 12. írta: Csiribusz

Whitley Strieber: Vérfarkasok / The Wolfen

vérfakasok.JPGWhitley Strieber: Vérfarkasok / The Wolfen - amerikai horrorfilm

Rendezte: Michael Wadleigh 

Szereplők:

Albert Finney - Dewey Wilson (könyvben: George Wilson)

Diane Venora - Rebecca Neff

Edward James Olmos - Eddie Holt

Gregory Hines - Whittington 

Ehhez a könyvhöz csak annyit fűznék hozzá, hogy akik szeretik a hasonló típusú horrort, azoknak általában nagyon bejön a regény. Én állítom, életem egyik legjobb ilyen stílusú könyve volt, amit salátára olvastam, de nemcsak én. Több ismerősöm kérte már kölcsön többször is. 

A könyv 1978-ban került az amerikai polcokra, nálunk – értesüléseim szerint (de lehet, hogy tévedek) – 1991-ben jelent meg először. A sztorit 1981-ben filmesítették meg, és Magyarországon is kiadták videokazettán. Sok éve láttam a filmet, de csak miután elolvastam a regényt, akkor döbbentem rá, hogy a két történet ugyanaz. Annyi különbséggel, hogy a film „Farkasok” címen jelent meg, és igazi farkasokkal forgatták, míg a könyvben vérfarkasokról van szó, illetve egy-két jelenet más, de lényegét tekintve ugyanaz a történet. 

wolfen.jpgAmi leginkább tetszett a regényben, hogy nem a hagyományos értelemben vett vérfarkasok mászkálnak a sztoriban, nem változnak át, nem kell holdtölte, meg a hasonló megszokott dolgok. Egyszerűen egy teljesen különálló fajról van szó, melynek egyedei rejtőzködő formában, évezredek óta az emberek közelében élnek. Rendkívül intelligensek, az író saját gondolatokat adott nekik, és az állatok szemén keresztül is bemutatja a világot, az emberekről alkotott lesújtó véleményüket, azt a szigorú törvényrendszert, amelyben élik az életüket. És akkor még nem beszéltem az izgalmas jelenetekről. Az ember már-már úgy van vele, miért is ne létezhetnének? Bízom benne, hogy előbb-utóbb ismét boltokba kerül a film, de már DVD-formátumban! 

Ennyit a kedvcsinálásról, és most lássuk a könyv tartalmát:

Az egész történet úgy kezdődik, hogy két gyanútlan járőröző rendőr, Brooklyn egyik roncstelepén a préselésre szánt autókat jelöli meg. Váratlanul furcsa lények támadnak rájuk és széttépik mindkettőjüket. Amikor holttestük maradványait megtalálják, azonnal világos, hogy állati támadás történt. Először kóbor kutyák brutális tettének vélik, majd rájönnek, hogy valami egészen másról van szó. 

Az esetet a középkorú George Wilson nyomozóra, és fiatal társára, Rebecca Neffre bízzák. Egyszerű nyomozásnak indul az eset, bár a gyilkosság módja nem nevezhető szokványosnak. Wilson idővel érzi, hogy itt valami nagyon komoly, ijesztő dologról van szó. És nemcsak a nyomozók tudják ezt. A titokzatos lények figyelemmel kísérik a fejleményeket, mígnem rájönnek, hogy a rendőrök veszélyesek rájuk nézve, mert egyre közelednek az igazság kiderítéséhez. Hajtóvadászatot indítanak a két nyomozó ellen anélkül, hogy azok bármit tudnának erről. Szerencsére azonban Wilson ösztönei és Rebecca megérzései nem olyan tompák, mint amilyennek a vérfarkasok gondolják.

Rebecca (Becky) Neff évek óta egy elhidegült, ellaposodott házasságban él. Férje, aki szintén nyomozó a kábítószereseknél, belekeveredik mindenféle korrupciós ügyletbe, amelyekhez Beckynek ugyan semmi köze nincs, mégis rossz fényt vetít rá. 

Wolfen-800.jpg

Ezzel ellentétben a mogorva, hím-soviniszta, alkohol problémákkal küzdő Wilsonról kiderül, hogy a durva, barátságtalan külső alatt egy érző szívű, jámbor, de kiábrándult férfi lakozik, aki idővel rádöbben arra, milyen reménytelenül szerelmes fiatal kolléganőjébe. Miután ráébrednek az őket fenyegető veszélyre, Wilson, élete kockáztatásával strázsál a nő házánál, hogy biztonságba tudja őt. Segítséget hiába is kérnének, vérfarkas-elméletük nevetségesnek hangzik bárki fülének. A gyilkosságok azonban folytatódnak. Végül onnan kapnak segítséget, ahonnan a legkevésbé várnák, Becky férjétől, aki rájön, hogy még mindig szereti a feleségét. 

Persze az egész történet izgalmas körítéssel, borzongtató jelenetekkel tarkítva játszódik le lelki szemeink előtt. A végkifejletet inkább nem árulnám el azok kedvéért, akik úgy döntenek, elolvassák a könyvet. 

A könyv hátulján található tartalom:

„Brutális kettős gyilkosság történik Brooklyn egy elhagyatott zugában: két rendőr megcsonkított holttestét találják meg egy roncstelepen. A rendőrség először kóbor kutyák művének véli az esetet, ám amikor újabb hasonló gyilkosságokkal kerülnek szembe, kénytelenek megbékélni a tényekkel: hihetetlen intelligenciájú, kegyetlenül vérszomjas vérfarkascsordával kell megküzdeniük. 

A vérfarkasok rejtőzködnek az emberek elől, csak néptelen, elhagyatott helyeken tanyáznak, így maradhattak fenn évszázadokon át, észrevétlenül. Ezúttal is csupán a csorda egy fiatal tagjának meggondolatlan tette indítja el az események lavináját. A horrorelemekkel tarkított könyv a nyomozás történetének leírásával mesterien fokozza a borzongást, egészen a végső összecsapásig.” 

Írta: Csiribusz

A bejegyzés trackback címe:

https://csiribusz.blog.hu/api/trackback/id/tr55457640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása