2019. már 28.

A Loch Ness-i szörnyről

írta: Csiribusz
A Loch Ness-i szörnyről

ln7.jpg

Amióta Kr.u. 565-ben Szent Kolumbán visszakergette a társára támadó szörnyeteget a Loch Ness vizébe – így a szóbeszéd –, időről időre híre támad a teremtmény felbukkanásának. Nagy-Britannia legnagyobb tava 1933-ig eléggé elzárt, ismeretlen hely volt. Akkor azonban megépült egy autóút.

ln2.jpg

A csodalény e századi szemtanúi sorban az első John Mackay és felesége volt 1933 áprilisában. A tó lakóját nemsokára az egész világ Nessie néven emlegette. A házaspár perceken át figyelte, ahogy egy óriási állat forgolódik és bukik fel-alá a vízben, nagy hullámokat csapva. Az esetről az Inverness Courier számolt be; az írást hamarosan egyéb riportok is követték. Beindult a nagy brit szörnysztorigyártás.

Hatvan évvel az eset után ...

Tovább Szólj hozzá

Rejtélyes lények Régi idők nyomában Modern regék Misztérium Ősállatok

2019. már 28.

Gigantikus haltetemet sodort partra a tenger

írta: Csiribusz
Gigantikus haltetemet sodort partra a tenger

Hatalmas állat , egy holdhal (Mola mola) tetemét sodorta partra a tenger Dél-Ausztráliában – számol be az IFLScience. A hal maradványait a Coorong Nemzeti Park területén, a Murray-folyó torkolatánál fedezték fel Adelaide-től mintegy 80 kilométerre. A tetemet halászok találták meg múlt héten.

gh.jpg

"A társam a kollégáival együtt volt a helyszínen, és először azt hitte, hogy ez egy hajóroncs darabja" – mondta  Linette Grzelak  helyi halász, hozzátéve, hogy amíg rá nem keresett a holdhalra, el sem hitte, hogy a tetem valódi.

A holdhal a csontos halak között a legnagyobb faj, az élőlény a mérsékelt övi és trópusi tengerekben fordul elő.  Ralph Foster , a Dél-Ausztráliai Múzeum munkatársa szerint Ausztrália ezen régiójában ...

Tovább Szólj hozzá

Hírek Érdekességek Ősállatok

2019. már 28.

A Kaszás

írta: Csiribusz
A Kaszás

A Kaszás évszázadokon keresztül jelkép volt, az emberek valójában sosem hittek a halál megszemélyesítőjében. Mark Chorvinsky amerikai kutató viszont szemtanúk beszámolója alapján azt állítja, hogy igenis létezik ez az alak. A dolog pikantériája, hogy akik elmesélték a vele történt találkozásukat, azok nem haltak meg. Tehát a Kaszás talán mégsem a halál megszemélyesítője. Mielőtt azonban filozófiai-materialista vitába bonyolódnánk, vizsgáljunk meg néhány esetet.

hk00.jpg

Martha Chilton – 76 éves – texasi ápolónő először azt hitte, egy szerzetes áll az ágya mellett. Aztán megpillantotta a csuklyás alak arcát.

Nem is arca volt – emlékezett vissza Martha –, csak a koponya, a szemek helyén apró, világító vörös ...

Tovább Szólj hozzá

Rejtélyes lények Modern regék Misztérium

2019. már 12.

Szörnyeteg a kastélyban

írta: Csiribusz
Szörnyeteg a kastélyban

Azt gondolom, mindenki tudja, hogy Nagy-Britanniában az egy főre eső szellemek száma alaposan meghaladja a mért egészségügyi határértéket. Hogy miért van így – ki tudja. Sokan az esős éghajlatra gyanakodnak, mások a polgárháborús időszakokra próbálják kenni.

Mindenesetre Skócia tájain nemcsak szépen zöldellő fűvel és birkákkal találkozhatunk, hanem gyönyörű kastélyokkal is, a kastélyokhoz pedig szükségszerűen jár szellem is. Rendes kastélynak több is van, persze mindegyik változatos múlttal és legendákkal.  Egy kastélyban akad néha-néha titkos szoba is (ami mindössze azért titkos, mert valami miatt elfalazták, aztán kiveszett az emlékezetből… őszintén, ki a bánat emlékszik egy laza 200 szobás kastélyban, hogy mikor ...

Tovább Szólj hozzá

Érdekességek Vámpírok Kísértetjárás Rejtélyes lények Meghökkentő mesék Régi idők nyomában

2019. már 12.

USS Indianapolis: egy sötét folt a haditengerészet fehér egyenruháján

írta: Csiribusz
USS Indianapolis: egy sötét folt a haditengerészet fehér egyenruháján

1945. július 30-án a Mochitsura Hashimoto parancsnokolta I-58 tengeralattjáró Japán partjainál elsüllyesztette a USS Indianapolis t. A nehézcirkáló titkos bevetésen volt: az szállította Tinian szigetére az első működőképes atombombát. A tragédiáról egy fél mondat először a Peter Benchley jegyezte regényben, a Cápában, illetve az abból készült filmben hangzott el. De mi köze a kettőnek egymáshoz?

Peter Benchley kultregénye volt a Cápa (Jaws) . A könyvet Steven Spielberg 1975-ben álmodta vászonra, nem kis rettegést kiváltva az amerikai strandolók körében. A műben szerepel egy Quint (Robert Shaw) nevű cápavadász. Quint a rendőrfőnöknek mesél egy hadihajóról, mely egy titkos bevetésen volt, s melyet később a japánok ...

Tovább Szólj hozzá

Könyvek és filmek Régi idők nyomában Állattámadások Cápák

2019. már 12.

A közelmúlt legrosszabbul végződött boszorkányvadászatai

írta: Csiribusz
A közelmúlt legrosszabbul végződött boszorkányvadászatai

A mai napig vannak országok, ahol nemcsak hisznek a boszorkányság ban, hanem üldözik is azt. A boszorkánysággal vádolt emberek felkutatása, megkínzása és meggyilkolása nemcsak a sötét középkor barbársága, hanem még napjainkban is előforduló jelenség azokban az országokban, ahol a babonaság nagy úr.

Kenya:  Kenyában nagyon régóta szenvednek a helyiek a boszorkányvadászat veszélyei miatt. 2008 májusában 11 embert, köztük 80-96 éves férfiakat, vádoltak meg boszorkánysággal Kenya nyugati régiójában. A vádlottakat halálra égették, a csőcselék pedig porig égette a házaikat.

Ennek a szörnyűségnek a kiindulópontja az volt, hogy a helyi iskolában találtak egy gyakorlati boszorkánykönyvet, illetve egy boszorkánytalálkozóról ...

Tovább Szólj hozzá

Érdekességek Boszorkányság Modern regék Misztérium

2019. feb 20.

Washington démoni macskája

írta: Csiribusz
Washington démoni macskája

Minden régi épületről szólnak szellemtörténetek, azonban a washingtoni Capitolium mélyén lakó ördögi fenevadról szóló meglepően tartósnak bizonyul már csaknem másfél évszázada. Egyesek még a lény nyomait is felfedezni vélték már több helyen az épületben. Mi a valós háttere ennek a félelmetes lénynek? Mik a bizonyítékok a létezésére? Mit gondolnak az épületben dolgozók?

wk1.jpg

Az elmúlt két évszázad folyamán a washingtoni Capitolium épületének földalatti járatai és visszhangzó termei meghozták a maguk termését szellemlegendákból. Hallani az amerikai polgárháború katonáinak szellemeiről (amikor az épület ideiglenesen katonai kórházként szolgált), de John Quincy Adams elnök szelleméről is, amint utolsó szavait kiáltja ...

Tovább Szólj hozzá

Kísértetjárás Rejtélyes lények Régi idők nyomában Modern regék Misztérium

2019. feb 20.

A szex miatt tartották veszélyesnek a tündéreket

írta: Csiribusz
A szex miatt tartották veszélyesnek a tündéreket

Veszélyes volt a tündéreket megidézni , lehettek szexuális csábítók , gyermekrablók, de sok értékes tudást lehetett tőlük megszerezni. Az Exeteri Egyetem új kutatást indított a 15–17. században a tündérek megidézésére használt módszerekről, amelyek a középkori végi, újkor eleji századok hiedelmeibe is betekintést engednek. A kutatás vezetője,  Samuel P. Gillis Hogan  avat be a részletekbe.

szext2.jpg

Bár a tündérek említésekor legtöbben a Pán Péter könyvekben és filmekben szereplő Csingiling hez hasonló apró, bűbájos tündérmanókra asszociálnak, ez a kedves, higiénikus kép a viktoriánus XIX. század terméke. A róluk szóló késő középkori, kora újkori elképzelések meglehetősen ködösek és eltérőek voltak, ugyanakkor ...

Tovább Szólj hozzá

Érdekességek Rejtélyes lények Meghökkentő mesék Régi idők nyomában Misztérium Tündérek törpék koboldok